IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронното правителство на Естония предизвиква завист

Изграждането му е било въпрос на политическа воля, изтъква естонският президент

16:23 | 15.03.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-странното нещо в електронно правителство на Естония не е начинът, по който системата позволява на всеки да си плаща данъците, да гласува или да получи медицинско направление в рамките на няколко минути и то от един и същи уейбсайт. Технологията, която стои зад това е умна, но не е магическа. Истинската изненада е, че повече страни все още не са създали подобни собствени системи, коментира Bloomberg.

Естония започна да планира дигиталното правителство през 1997 г. През 2001 г. основите на бъдещата система бяха описани в магистърската теза на Арне Анспер, програмист в малката компания в Талин Cybernetica. Той имал идеята да създаде разпределителна система, в която правителствените отдели и частните компании биха могли да участват чрез сигурен обмен на информация.

„Частта, която е уникална при нас, но сега се копира, е слоят за разпределение на обмена на данните, който е услуга за обслужване на бизнеса“, заяви за Bloomberg естонският президент Тоомас Хендрик Илвес. Терминология като тази е последното нещо, което бихте очаквали да чуете от политик без инженерно образование (Илвес е психолог), но той продължава: „Направихме това, понеже бяхме прекалено бедни. Не можехме да имаме централен сървър, понеже той щеше да струва прекалено много и така ние се оказахме с този модел, който кръстихме X-Road”.

X-Road, заедно с други ключови елементи от естонското електронно правителство, е създаден от Cybernetica, в която има едва 100 души персонал. На опростен език, това е система, която препраща запитванията между независими компютърни системи. Тъй като системите са базирани на различни технологии, всяка от тях се нуждае от „адаптор“, за да може да разчита и изпраща информация във формата, използван от X-Road. И за да защити чувствителната информация, която се обменя, всяка една система също така ползва свой собствен сигурен сървър за криптиране.

Ето как изглежда основната структура на естонското е-правителство:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
бай Промо
преди 9 години
Чудно как на някои хора може да е промит модъка до такава степен с това велико електронно гласуване. Става дума за 'уелкъм ту ***' - за какво си мислите, че руската мафия ни отмъкна телекома от банката. За какво им е телекома - за да ни гарантират честност, почтеност и неприкосновеност на обработката на информацията при едно електронно гласуване, или за какво? И как ще се опази тайната на вота - ще започнат да правят разни досиета - кой за кого е гласувал и защо ... и да пращат разни *** от психотрониката да ни тормозят 24/7. Когато и ако някога се разбере как ни отмъкнаха телекома от банката, може би тогава ще е моментът да се направи веднага и едно позитронно гласуване с квантови прехващачи през сателита. Гарантирането на киберсигурност при по тези географски ширини е мисията невъзможна - може да ви го каже всеки първокурсник по ИКТ. Досега си правеха труда да купуват вота на *** на място -с електронното гласуване ще купуват властта направо през сателита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
vinsa
преди 9 години
Колко си ограничен човек, че чак не ти идва на "акъла".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 2
honaniga
преди 9 години
Ех, колко вярно. Евала на естонците. Не че ние нямаме нужните специалисти и потенциала. Както казва естонския президент-"Воля е нужна". Опряхме вече до проблема. Естонците си имат лидери, а ние селски тарикати. Това прави голямата разлика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 3
ceneto
преди 9 години
у нас се случва точно това усвояват се пари, а развитие в тази насока никакво,предполагам даже чиновниците не се притесняват за бъдещето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 4
1984
преди 9 години
И в БГ "имаме воля"...да усвоим едни пари,затова туй нещо не ни требе,ще среща дива съпротива от всичкото чиноовник и държавнозависим бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още