IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата даде зелена светлина за нови траншове за Гърция

Страната определено възстановява конкурентоспособността си, но трябва да подобри събираемостта на данъците, смята Йерун Дисеблум

00:01 | 14.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Йерун Дисеблум:&nbsp;Атина демонстрира добър напредък по реализиране на структурните финансови и данъчни реформи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йерун Дисеблум: Атина демонстрира добър напредък по реализиране на структурните финансови и данъчни реформи. Снимка: Ройтерс

Министрите на финансите на страните от Еврозоната дадоха зелена светлина за деблокирането на нови траншове помощ за Гърция, предаде AFP, цитирана от БТА. Сумата е в размер на 7,5 млрд. евро.

Първият транш от 4,2 милиарда евро ще бъде деблокиран в идните дни, докато вторият транш от 3,3 милиарда евро ще бъде отпуснат през юни, при условие че Гърция прилага реформите, договорени с нейните кредитори.

Днес Еврогрупата разгледа втория отчет по прилагането на втората спасителна програма за Гърция, подготвен от експерти от тройката кредитори на Гърция (ЕК, МВФ и ЕЦБ).

„Атина демонстрира добър напредък по реализиране на структурните финансови и данъчни реформи. Положителните резултати в тази насока се изразяват в понижаване на бюджетния дефицит и подобряване на ситуацията на банковия сектор“, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дисеблум.

Страната определено възстановява конкурентоспособността си, каза още шефът на Еврогрупата след приключилата необичайно рано среща.

Същевременно обаче той добави, че Атина трябва да вземе мерки  за по-доброто събиране на данъци и за реформа на администрацията си, за либерализирането на затворените професии и за увеличаване на конкурецията на пазарите на услуги.

Също днес стана ясно, че Португалия е изпълнила условията, за да получи следващия транш от спасителния си план, съобщи Ройтерс, позовавайки се на  съобщение на министрите на финансите на страните от еврозоната, заседавали днес в Брюксел.

Заедно със следващия транш от 2,1 милиарда евро,  страната ще получи и удължаване на падежите на заемите си.

Решението за отпускането на поредния транш от помощта за Португалия трябва да бъде одобрено от националните парламенти на страните от еврозоната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още