IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се събужда със закъснение за реалността на руската информационна война

Руската пропаганда повтаря, че няма обективна журналистика, а Европа трябва да докаже обратното

17:05 | 23.03.15 г. 18
Европа се събужда със закъснение за реалността на руската информационна война

Когато Русия се готвеше да анексира Крим преди една година, телевизионни ù предавания изобразяваха протестиращите, които наскоро бяха свалили режима на Виктор Янукович в Украйна, като неонацистка паплач. Това отслаби защитните сили на полуострова толкова ефективно, колкото артилерийско нападение. Един месец по-късно, когато подкрепяните от Русия сепаратисти превзеха Донецк в източната част на Украйна, едно от първите им действия бе да поемат контрола над телевизионния център и да заменят украинските предавания с преди забранените руски такива, пише The Economist.

Пропагандната машина на Кремъл е ключов компонент от "хибридната война", която Русия води в Украйна, и е помагала за подкрепата на Владимир Путин у дома. Тя обаче се разпространява много по-далеч. Тя се лее в източноевропейски страни чрез телевизионни канали, които предлагат на зрителите вкусна смес от забавления, гарнирана с неверни новини.

Тя се простира на запад под одеждите на канали като RT (по-рано Russia Today), подкрепян от Кремъл новинарски сайт, който излъчва на английски, испански, френски и немски, или спретнати добавки, пуснати в The New York Times или The Daily Telegraph. Понякога това е вкарано контрабандно директно в уважавани местни издания, като наивни или притиснати от времето редактори несъзнателно възпроизвеждат руската дезинформация. Междувременно подкрепяни от Кремъл тролове тровят онлайн дискусионни форуми и социални мрежи.

Страните в предната линия на "милитаризирането на информация" от страна на Москва, по думите на анализаторите Питър Померанцев и Майкъл Вайс, отдавна се стремят да привлекат вниманието към проблема. Европейският съюз най-после слуша. Очакваше се правителствените ръководители, които заседаваха в Брюксел, да поискат от върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини да се създаде план за противодействие на "кампаниите за дезинформация" на Русия до юни. Преди това ЕС ще назначи работна група (с работно име Mythbusters – разбивачи на митове), които да оказват мониторинг на руските медии, да идентифицират лъжите и да нанасят корекции.

Това е неудобен терен за Европа. Беше достатъчно трудно да се постигне колективен отговор на руския военен авантюризъм, а информационната война е все още неясна територия. Предизвикателствата, пред които е изправена Великобритания в борбата с дезинформацията на RT, са различни от тези в балтийските държави с рускоговорящи малцинства или в разкъсваната от война Украйна. Фактът, че макар и със закъснение, ЕС е убеден да действа, е напредък. Въпреки това властите подчертават, че отделните страни ще трябва да свършат голяма част от работата.

Някои от тях вече действат: през септември Естония ще постави началото на телевизионен канал, насочен към близо една четвърт от нейното население, което говори руски език като майчин. Други имат по-големи идеи: Латвия, дом на най-голямото рускоезично малцинство в ЕС, предложи публично финансирани панбалтийски канали.

Някои предлагат опити за проникване на строго контролирания медиен пазар в Русия. Холандското правителство е финансирало Европейския фонд за демокрация, базиран в Брюксел мозъчен тръст, за да обмисли различни предложения. Могерини внимателно ще прочете неговия доклад през май. Но нейният екип омаловажава амбициозните призиви за действие: големите планове, които изискват грандиозни средства, са, за щастие, излезли от мода в Брюксел.

Идеите, които се подхвърлят, са разумни, макар и малки: да се убедят националните медийни регулатори да говорят помежду си, да се изградят мрежи от доверени журналисти и да се подкрепят местни медии, създаващи добра журналистика, в страните, изложени на риск. Един често цитиран пример е Hromadske, украинският онлайн телевизионен канал, който произлезе от протестите на Майдана в Киев. ЕС също така ще се опита по някакъв начин да разпространи своето собствено послание по-добре: еврократите признават, че са сериозно надминати по медийна мощ от Русия, когато става въпрос за разясняване на въпроси като сделки за свободна търговия.

На този фон съществува опасение от крайно груби отговори. Опасността е най-голяма в Украйна, където държавни служители са тормозили и депортирали руски журналисти и разочаровали международни репортери със собствени гледни точки. Правителството е финализирало плановете за Украйна Утре - канал, предназначен да се противопостави на RT, но местните журналисти се опасяват, ще той ще слезе на нивото на руската пропаганда.

На други места също е имало трудности. Миналата година Латвия и Литва временно забраниха руските телевизионни оператори. Във Великобритания RT има проблеми с медийния регулатор Ofcom. Някои искат ЕС да разшири списъка с визови забрани, така че да покрие повече магнати и журналисти.

Руските компании трябва да спазват местните закони, разбира се. Но европейците трябва да се притесняват от лесните пропагандни победи на Путин. Изправена срещу щедро финансираните руски медии, оставената без пари, разединена Европа винаги ще трябва да се бори. Един американски политик оприличи битката на използване на чаена лъжичка, за да се излезе от снежна пряспа. Но европейските ценности като свободата на словото и търсенето на истината остават силни, както украинците знаят добре. Най-голямата надежда на Европа е в силното им насърчаване. Ако опитите за противопоставяне на дезинформацията са навсякъде, те трябва да докажат неистинността на най-наглата руска теза: че няма истина в журналистиката, а само един постмодерен микс от гледни точки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 3
Stefan--L
преди 9 години
Георги георги тази американска статия ако я прочете дядо ти ще ти изпрати от оня свят *** шалвари и ибрик ! Аман от продажници и американски ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
RT-то е в пъти по-гледано от всяка една западна медия, която цитират у нас!Що?Хората нещо май не вярват вече на лъжите на собствените си телевизии?И намират истината на изток!Ай-ай-ай!Какво ще правим с нашите западни партньори вече!Да го мисли ББ и Цветанов, как ще сменят палачинката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
"""""""""""" Изправена срещу щедро финансираните руски медии, оставената без пари, разединена Европа """"""""""""""Наистина е за смях!Значи, вече Русията има пари е е щедра!Нали до вчера беше само една бензиностанция!И кой остави Европа без пари!Тоя журналист е някакъв ***, не излизал от офиса си ли!Значи Европа е бедна???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Ха-ха-ха!Ами то там е истината, от кога го повтаряме!Може да е пълно слънчево затъмнение у нас, обаче хората с английски, френски, немски, испански са в пъти повече от ***, които гледат нашата телевизия!Незная страна, в която да нямам приятели!Включително Китай, а вчера се запознах с португалец женен за унгарка.Информацията е на вълни, няма спиране!И животът на Найчо Тицинон свършва!На Мишо шамарчето цинизмите вече не вършат работа, Соломоний Велики и той си отива! Няма как!Демокрацията ни разпиля по света, но е за добро!Да видим скапаната демокрация отвътре!И да търсим наш вариант!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Прав си. Достатъчно е също и ЧЕ всеки ден когато погледнеш на запад и видиш слънцето да се скрива зад хоризонта, да се увериш ЧЕ е издърпвано от лошия Путин за да ни отнеме светлината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Чехия. Борба с "руската пропаганда" "Всеки който замеря с домати или яйца американците участващи в конвоя рискува присъда от 6 месеца до три години" "Czech people were told not to throw tomatoes and eggs at a US military convoy rumbling through Eastern Europe, the local media said, citing the laws of the land. Those in love with egg & tomato hurling may get up to three years if convicted.Should anyone emerge with the intent to attack the convoy, with [items] such as tomatoes or eggs, it would qualify as disorderly conduct according to Czech legislation (up to 2 years without parole, in recidivist cases up to 3 years) or damage to property (sentences in the range of 6 months to 3 years). "This statement was aired on Czech TV Nova and cited by the Russian Insider last week, ahead of the planned US military convoy "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 16
MZ/X
преди 9 години
Достатъчно е човек да прочете коментарите в Инвестор по руски тематики за да разбере, че руските *** не са някаква легенда, а факт! Това което не могат да разберат обаче *** кратуни на КГБ е, че проагандата им може да е успешна, само ако няма алтернативни източници на информация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
Stefan--L
преди 9 години
инвестор е една от информационите оръжия на америка в България а си написал нещо против америка и си с блокиран IP адрес или изтрит профил ! Е то при комунизма не беше такова чудо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
Stefan--L
преди 9 години
Прочетох само заглавието и първите два реда на статията на Георги Драганов . С тая статия мога да си избърша зад-ника . Нищо верно нищо реално освен американска пропаганда ! Наздраве за разпадащият се евросъюз и за понижаващият курс на еврото още малко остана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
"Изправена срещу щедро финансираните руски медии, оставената без пари, разединена Европа винаги ще трябва да се бори."Не беше ли Русия ЗАКЪСАЛАТА ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още