IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната обсъжда отпускането на следващия транш за Гърция

Преодолян е вододел с ключово значение при мерките за формиране на първия етап от гръцката програма, смята Пиер Московиси

09:38 | 24.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцкият финансов министър Евкалид Цакалотос и премиерът на страната Алексис Ципрас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият финансов министър Евкалид Цакалотос и премиерът на страната Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Министрите на финансите от еврозоната се събират по-късно днес в Брюксел, за да обсъдят отпускането на следващия транш от спасителната помощ за Гърция след приетите в неделя от парламента в Атина нови мерки за драстични икономии, предаде AFP, цитирана от БТА.

Европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси определи приемането на новия пакет от мерки като важен етап в напредъка на страната към излизане от кризата. 

„Преодолян е вододел с ключово значение при мерките за формиране на първия етап от гръцката програма", каза еврокомисарят.  Той изрази надежда, че Гърция ще постигне споразумение с Еврогрупата на днешното заседание.

„Намаляването на гръцкия дълг трябва да бъде безусловно и да не бъде обезателно обвързано с прилагането на мерките за реформи“. Това е записано в публикуваното в понеделник становище на Международният валутен фонд (МВФ).

„Прилагането на мерките за намаляване на дълга трябва да приключи до края на периода, обхванат от програмата. Добавянето на безусловен компонент относно облекчаването на дълга е от основно значение за отправяне на силен и достоверен сигнал към пазарите за ангажимента на институционните кредитори", посочва МВФ в документа.

Според фонда мерките за намаляване на дълга трябва да бъдат значителни до 2040 година и да бъдат продължени до 2060 година предвид малката вероятност Гърция да успее да постигне силен растеж и да отчете бюджетен излишък за този период.

Документът на МВФ е публикуван в момент, когато възникват разногласия между някои европейски партньори на Гърция, сред които Германия, и международната организация относно мерките за намаляване на дълга на Атина.

С документа МВФ потвърждава, че според него тези мерки трябва да се решат веднага, докато Берлин иска Гърция да прояви решимост да прилага мерките за драстични икономии, преди да се ангажира повече по въпроса.

Приетите от гръцкия парламент нови мерки за икономии, за които настояват кредиторите на страната, представляват условие за отпускането на следващия транш от спасителната програма, блокиран от месеци.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още