IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия: Гръцката молба за помощ е "Троянски кон"

Гръцкото искане не е ясно и представлява по-скоро троянски кон, целящ да се осигури междинно финансиране, твърди Берлин

08:24 | 20.02.15 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският финансов министър Волфганг Шойбле (вляво) и гръцкият му колега Янис Варуфакис все още не могат да намерят разбирателство по много въпроси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър Волфганг Шойбле (вляво) и гръцкият му колега Янис Варуфакис все още не могат да намерят разбирателство по много въпроси. Снимка: Ройтерс

Федералното правителство на Германия призовава гръцкото правителство да даде недвусмислено обещание за осъществяването на реформите. Писмото от  Гърция, с което в четвъртък се искаше продължаване на спасителната програма, е "Троянски кон", пише в документа, който се подготвя за срещата на финансовите министри на еврозоната в петък. Целта на искането е да се получи мостов заем и да спре настоящата програма за помощи. 

В гръцката митология троянският кон е символ на измамата. С помощта на дървен кон по време на Троянската война гърците са успели да вкарат тайно войници в град Троя, които са били скрити в самия кон. Така гърците са надвили троянците и са завладели града.

Трябва ли Гърция да напусне еврозоната?

Да, за нейно собствено добро.
Да, заради стабилността на еврозоната.
Не, това ще е катастрофа за страната.
Не, това ще доведе до разпадане на еврозоната.
Общо 2710 гласа

"Гръцкото писмо въобще не е ясно, има огромна възможност за тълкуване в различни аспекти", критикува федералното правителство според официалния документ, цитиран от Die Zeit. В него не се съдържал никакъв ясен ангажимент, че настоящата програма ще приключи успешно и Гърция ще предприеме мерки за реформа. В допълнение не ставало ясно как гръцкото правителство ще плати задълженията си предвид спада на приходите от данъци през последните и следващите седмици. На тази база нямало никакъв смисъл да се подготвя проект за заключителна декларация на еврогрупата в петък. 

Според документа федералното правителство в Берлин настоява гръцкото искане да съдържа три "кратки и лесни за разбиране изречения". Те трябва да гласят: "Ние искаме удължаване на текущата програма, като се възползваме от съществуващата гъвкавост. Ние ще координираме с институциите всички промени в мерките от съществуващия Меморандум за разбирателство. И ние възнамеряваме да завършим тази програма успешно".

Според федералното правителство документът съдържа неясно тълкувание за бюджетния излишък. Досега Германия и европартньорите настояват през тази година в гръцкия бюджет да има излишък от до 3%. В документа обаче просто пише, че ще се постигне "достатъчен" първичен излишък.

В допълнение федералното правителство предлага да не се удължава достъпа до 10,9 млрд. евро, които бяха предназначени за рекапитализирането на гръцките банки. Гръцките банки преминаха успешно банковия стрес тест през миналата година. Парите все още бяха обект на дискусии в края на миналата година под формата на предпазна кредитна линия, с която след успешното приключване на програмата Гърция трябваше да се защитава от сътресенията на пазара.

Същевременно гръцкият премиер Алексис Ципрас реагира с враждебност към германското писмо и описанието "троянски кон" за искането му. Според държавен служител в телефонен разговор с канцлера Ангела Меркел той е разкритикувал този избор на думи. Това "няма да помогне по някакъв начин на реалните дискусии", е заявил премиерът. В допълнение Ципрас се е оплакал от грубата германска позиция, както съобщава пресслужбата на федералното правителство.

Междувременно САЩ призоваха европейците и Атина да се споразумеят за финансирането на Гърция, предупреждавайки, че евентуален неуспех ще върне несигурността в еврозоната. За Европа и за световната икономика е важно да се постигне споразумение, каза представител на американското финансово министерство, цитиран от AFP, уточнявайки, че ще са нужни сериозни усилия за намиране на компромис и от двете страни.

Финансовите министри от еврозоната възнамеряват да обсъдят на извънредна своя среща в Брюксел днес молбата на новото гръцко правителство за продължаване на помощта. Страните от еврозоната настояват за ясен ангажимент на Атина, че ще спази поетите мерки за реформи и строги икономии.

Сегашната програма ще изтече в полунощ на 28 февруари. През последните дни вече се проведоха два опита за постигане на консенсус, които завършиха с неуспех. Без настоящата програма страната може да фалира.

Едно евентуално удължаване на срока на програмата също така ще трябва да мине през одобрението на редица парламенти до края на следващата седмица, сред които и германският Бундестаг.

Всичко за Гърция четете тук!

Още видеa можете да гледате на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 8
2012
преди 9 години
"Прави ми впечатление скритата подкрепа, която получават от САЩ.Точно така звучи призивът на САЩ да се разберат."чак сега ли се усещаш, че гърците излезнат ли от ЕС, Атина ще отиде в обятията на путин ................ американците искат да разбият ЕС, но не искат нов съюзник на рашата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 5
Pivoley
преди 9 години
Силна валута - друг път. Виж какъв ръст генерираше българската икономика през периода 2010-2013, ползвайки "силно" евро. Та ключовият момент тук е конкурентоспособността, а не толкова валутата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 20 rate down comment 2
supertrader
преди 9 години
Просто ще принудят Ципрас да свие държавните разходи и той ще го направи, защото другия вариант е да спрат въобще да плащат заплати на хрантутниците си. Могат да им смъкнат заплатите е до 200 евро, което е нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 23
michaelis
преди 9 години
еееми са тея дет са на волана ше си платат за гляволъка на Папандреуви, кво да се прай. Преди са имали един Караманлис, който е бил по близък с руснаците там по енергийни въпроси ала бала и дали се е уплашил за живота си или кво що оставка си е подал пича и от там поемат сугите на САшш, взимат дългове както праат сега нашите слуги на САшшш начело с Боката тъпана и после кой дое да се опрааа с дълговете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 22
michaelis
преди 9 години
тва е ебано да едните да бачкат за сметка на гърчолята, ама Греция сами са си виновни, че имат евро, което не им съответства на икономиката просто валутата е силна за тяхните възможности и толкоз. И ако излезнат от ЕС целия ЕС отиа да спи, така и ше стане :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 34 rate down comment 2
draifuss
преди 9 години
Гърците и да ги бият доброволно няма да оставят цицката на ЕЗ.Това на целия ЕС е ясно и затова могат да си ги мачкат както си искат.За гърците е по добре да имат 12 заплати по 500 евро и поне по 300 евро минимални пенсии отколкото да нямат никакви.Ще се съгласят и ще подпишат каквото им наредят от ЕС.Относно САЩ те само ги потупват с призив към ЕС "ДАЙТЕ ДА ИМ ДАДЕМ" а към Гърция "ОТ НАС НИЩО, НО ОТ СЪРЦЕ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 11
alexx
преди 9 години
Дойчовците са ядни, че Ципрата ги отряза за приватизацията на 14 летища. След подхърлянето за троянския кон, сега Ципрата ще напомни за нацистка Германия, разрушила цяла Европа. Те така, шеги и закачки, докато седнат наистина на масата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 1
Pivoley
преди 9 години
Да излезнат, ама като гледам едва ли ще го направят доброволно. Нали се сещаш, че ако излезнат ще забравят за 13-та и 14-та заплата, минимална заплата 700 евро, а половината бюрокрация ще каже сбогом на удобните си позицийки. Та, министрите, които направят подобна грешка може да платят и с живота си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 0
Pivoley
преди 9 години
Да излезнат, ама като гледам едва ли ще го направят доброволно. Нали се сещаш, че ако излезнат ще забравят за 13-та и 14-та заплата, минимална заплата 700 евро, а половината бюрокрация ще каже сбогом на удобните си позицийки. Та, министрите, които направят подобна грешка може да платят и с живота си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 4
dr.5rov
преди 9 години
А, и аз казах - неплатим освен ако не разпродадат половин Гърция - нещо, което те категорично не искат, Не са като нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още