IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки може да получат предварително финансиране от 10 млрд. евро

Процедурата ще е подобна на онази от 2012 г., когато гръцките банки бяха подпомогнати с "мостова рекапитализация"

13:24 | 03.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцките системни банки се очаква да получат предварително финансиране в размер на 10 млрд. евро за увеличаване на капиталовата им адекватност. Това ще стане, след като правителството в Атина договори новото кредитно споразумение с Европейския стабилизационен механизъм, съобщава местният сайт News.in, цитиран от БТА.

Процедурата ще е подобна на онази от 2012 г., когато гръцките банки бяха подпомогнати с "мостова рекапитализация".

През април 2012 г. банките в Гърция получиха 25 млрд. евро под формата на облигации от Европейския фонд за финансова стабилизация, които бяха преведени на гръцкия фонд за финансова стабилизация.

През май същата година правителството в Атина одобри плановете за рекапитализация на гръцките банки и те получиха 18 млрд. евро от Европейския фонд за финансова стабилизация. Четирите подпомогнати банки бяха Alfha Bank, Eurobank, Piraeus и National Bank of Greece. 

Същият план ще бъде приложен и сега.

В същото време желанието на гръцкото правителство е да ускори преговорната процедура с кредиторите, така че на 18 август да бъде гласувано споразумението по третия спасителен пакет за страната и да бъде преведен първият транш от 25 млрд. евро от Европейския стабилизационен механизъм, десет милиарда от които ще отидат за рекапитализация на гръцките банки.

Темата за Гърция можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Май ще се покриват загубите от краха на борсата... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още