IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция без пробив по списъка с реформи

Атина е представила представила документи в електронен формат на мобилни устройства само на гръцки език

08:41 | 30.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция без пробив по списъка с реформи

След три дни на преговори между Гърция и кредиторите й по  списъка с реформи, за които Атина твърди, че ще увеличат държавните й приходи с 3 милиарда евро, не бе постигнат пробив,  заявиха участници в преговорите в Брюксел, цитирани от DPA.

Вместо обещания списък с конкретни реформи гръцката делегация е представила документи в електронен формат на мобилни устройства - написани само на гръцки.

Списъкът е твърде неопределен и ненадежден, казва дипломат от ЕС относно предложенията на гръцкото правителство, които са били представени в устна форма.

Припомняме, че в момента Европейската комисия очаква окончателен списък с реформи от гърците. 

„Очакваме списъка в началото на седмицата“, каза  заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото Валдис Домбровскис. „Гърция отлага реформите години наред“, добави той в интервю за Die Welt.  Той твърди, че с оглед на опита на Литва, Атина е можело да реши проблемите с един замах, ако се е била захванала с тях сериозно още в началото. „И в края на миналата година Гърция бе на пътя към растежа, безработицата падаше. Страната беше на крачка пред завръщане към нормалността. Фактът, че след това гърците направиха крачка назад, е много тъжен. Днешната ситуация можеше да бъде избегната“, смята той.

Осъвремененият списък с реформи, предложен от Гърция, е бил приет със скептицизъм от Брюкселската група, която се събра вчера, за да обсъди предложенията на Атина, предаде и Ройтерс.  Гръцката страна предложи на Брюкселската група списък с мерки, чрез които, според гръцкото правителство, може да бъдат генерирани приходи в размер на 3 млрд. евро до 2016 г., са посочили гръцки правителствени източници. Според същите източници предложените реформи се отнасят до борба с укриването на данъци, повишаване на акциза за луксозни стоки, алкохол и тютюневи изделия, както и приходи от издаване на лицензи за радио- и телевизионна дейност.

Гръцкото правителство се надява, че Брюкселската група ще постигне до утре първоначално споразумение да предаде списъка на Европейската работна група, а по-нататък следващата седмица Еврогрупата евентуално ще одобри мерките и ще даде зелена светлина за незабавно отпускане на транш от финансовата помощ за Гърция. 

Според информация на списание Spiegel гръцкото правителство ще се обърне за помощ и към Москва. Целта е постигане на намаление на цените за газ, както и вдигане на забраната за внос на плодове и зеленчуци от Гърция.  

Всичко по темата четете тук!

Още видео материали можете да намерите на сайта на телевизия Bulgaria on Air.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още