IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорското доверие в Централна Европа се завръща

Интересът за инвестиране в технологии се е увеличил почти три пъти, сочи изследване на Делойт

10:17 | 23.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорското доверие в Централна Европа се завръща

Инвеститорите увеличават доверието си в дяловото инвестиране в Централна Европа. Това показва последното изследване на Делойт Централна Европа за доверието в дяловото инвестиране. След леко намаляване на доверието  в предходното проучване, респондентите са отново положително настроени по отношение на перспективите в региона.

Респондентите са по-оптимистично настроени към икономиката, която традиционно повлиява този индекс. Това може да се дължи и на новата Програма на ЕЦБ за количествени улеснения.

Една трета от инвеститорите смятат, че дълговите пазари ще са по-ликвидни. Това е два пъти повече в сравнение с нагласите от миналата година.

"Ние сме обнадеждени, но не и изненадани, че внушителните 43% от респондентите очакват сключване на сделки в областта на дяловото инвестиране да се увеличи през следващите месеци", коментира лидерът на проучването Гарет Бърн.

"Фактът, че близо една трета от анкетираните инвеститори са по-оптимистични спрямо икономиката и очакването кредиторите да осигурят повече финансиране на бизнеса, ни кара да вярваме, че и при пазарната активност също ще се наблюдава увеличение", допълва Бърн.

За първи път, откакто проучването бе стартирано, инвеститорите разпределят дейността си между набиране на средства (30%), управление на портфейли (33%) и нови инвестиции (37%) през последните 6 месеца.

"Това е най-високото ниво на намерение за набиране на средства, което сме виждали. Пазарът се задвижва от местни инвестиционни дружества, които инвестират в местни бизнеси. Нашите очаквания са институционалните инвеститори да разполагат с няколко висококачествени, средни по размер възможности за инвестиране, от които да избират", обяснява Бърн.

Фокусът върху набирането на средства означава, че инвестиционните дружества се стремят да снабдят инвеститорите с дялово разпределение: 40% очакват да се фокусират върху продажбите през следващите 6 месеца. Това е най-високото ниво от момента, в който проучването стартира.

"Фондовите пазари бяха благоприятни към доходоносните финансови емисии на заем, и инвестиционните дружества от ЦЕ изглежда, че ще се възползват от тях през идните месеци. Налице е достъпна възможност за използване на ливъридж, вторичното изкупуване на акции също може да е добър ход за част от активите." - казва Бърн.

Друг важен извод от проучването е, че интересът за инвестиране в технологии се е увеличил почти три пъти до 20% от 2013.

"Централна Европа наистина се доказа като център за технологичен бизнес на световно ниво в резултат на няколко рентабилни венчър сделки през последното десетилетие. Естонски софтуерни разработчици ни осигуриха Skype, докато таланти от Чехия създадоха две от най-успешните световни антивирусни софтуерни компании - AVG и Avast", допълва Бърн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още