IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Русия се учи да живее след срива на енергийния сектор?

В икономиката на страната се появиха нови двигатели – земеделие, химикали, хранителна индустрия, вътрешен туризъм

11:20 | 18.05.16 г. 21
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Макар и без фанфарите, с които беше приветстван планът на Саудитска Арабия за времената след петрола, руската икономика бавно преминава през най-големите си промени под управлението на президента Владимир Путин. След срива на суровия петрол много индустрии намират начин да оцеляват, а някои от тях и печелят, докато по-широката икономика изгаря, коментира Bloomberg.

“В икономиката вече се появиха нови двигатели – земеделие, химикали, хранителна индустрия, вътрешен туризъм“, казва заместник-министърът на финансите Максим Орешкин в интервю. „Те все още не са компенсирали спада в нетъргуемите сектори, който е еднократен и структурен“, допълва той.

Свиването на руската икономика през първото тримесечие е по-слабо в сравнение на прогнозите на почти всички анкетирани в проучване на Bloomberg. Това означава, че най-дългата рецесия в страната от две десетилетия може да свърши още през следващото тримесечие. Спадът от 1,2% на брутния вътрешен продукт спрямо предишната година е най-малкият, откакто започна понижението в началото на 2015 г.

Макар че част от шоковеата терапия е самоналожена, включително с решение в края на 2014 г. за промяна на плаващия обменен курс на националната валута, голяма част от проблемите идват от критичната безизходица в отношенията със Запада заради Украйна и сътресенията на енергийните пазари. Нещата се обърнаха на 180 градуса за потребителските индустрии, които поеха нагоре, след като енергийният възход за 2,1 трлн. долара захранваше вътрешното търсене от над десетилетие.

Това приключи с решението да се охлабят юздите на валутата, като централната банка предприе стъпката по-рано от планираното, за да защити резервите си от срива на цените на петрола. Оттогава рублата натрупа сериозни загуби спрямо долара, спадайки с 44% през 2014 г. и с още 20% през 2015 г. преди да възстанови част от понижението си тази година.

Макар че инфлацията се вдигна след срива на рублата, свивайки още повече потребителското търсене, ударено преди това и от понижаващите се заплати, един от начините да се оценят промените в икономиката е вглеждането във валутните корекции спрямо потребителските цени. Влиянието им върху годишната инфлация спада до 0,2 процентни пункта тази година от 4,5 процентни пункта през 2015 г., сочат оценки на Morgan Stanley.

Със стабилизирането на цените на петрола инфлацията достигна 7,3% спрямо предишната година през последните два месеца, което е доста под 13-годишния връх от 16,9% от март 2015 г. Това приближава централната банка към целевата инфлация от 4% през 2017 г.

За да се измерят жизнените показатели на икономиката е нужно да се разгледат индустрии като земеделието, чийто дял в БВП миналата година се е повишил до 4,4% - най-високият от 2003 г. насам. Успехът на фермерите, насърчени от по-слабата рубла и взаимните санкции заради конфликта в Украйна, беше една от причините икономическото свиване от 3,7% през миналата година да бъде наполовина по-малко спрямо спада от миналата рецесия през 2009 г.

Сред най-добре представящите се покрай кризата са индустрията на информационните технологии, чието производство се вдига с 28% през миналата година, фармацевтичният сектор с ръст от 8,8% и химическия с ръст от 4,4%.

Въпреки всички признаци за подобрение в други индустрии обаче, петролният и газов сектор остават живителната сила на икономиката. Всички печалби ще се окажат краткосрочни без по-широки реформи, които да отключат инвестициите.

„Някои индустрии спечелиха от обезценяването, но това е еднократен ефект“, казва Евсей Гурвич, ръководител на Economic Expert Group в Москва. „Определено има разлика, но процесът на пълна промяна все още не е започнал. Това, което е нужно, са инвестиции, реформи, доверие на инвеститорите.

Постъпленията от енергетиката формират около една трета от бюджетните приходи. За сравнение, през 1996-1999 г. този дял е 23% и достига средно 50% през 2011-2014 г., сочат данни на Morgan Stanley. Около една четвърт от БВП на Русия за миналата година е свързана с енергийната индустрия, което е пет пъти повече от дела на земеделието.

Може би най-голямата пречка е бизнес климатът на Русия. Макар често да е обект на критики, наблюдава се обаче и напредък. От 2013 г. насам страната се е придвижила с 61 места напред в индекса на Световната банка Ease of Doing Business и в момента заема 51-ва озиция.

Представата на гуверньора на централната банка Елвира Набиулина за съживяване богатството на Русия включва „отговорна“ макроикономическа политика, структурни промени и развитие на капиталовите пазари. Това е идея, повтаряна и от заместника ѝ – Дмитрий Тулин, който казва, че икономиката е обречена на застой без реформи.

„Основният фактор за устойчив растеж е ръст на инвестициите“, кавза Тулин. „В момента не можем да гарантираме стабилност на обменния курс заради структурата на икономиката ни и прекомерната ѝ зависимост от износ на суровини“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Тебе никой не те занимава с нищо , ама пък ако някой хептен е на зор , можем да ти се обадим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 7
ACA
преди 7 години
Докога ще ни занимават с тази *** страна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=sI3rgJ-_SlU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 13
STRAHO
преди 7 години
Вести от изолираната от света Русия: Някой броил ли е посещенията на държавни глави и делегации от чужбина в Русия от как са тези санкции? Ето част от посещенията от съвсем скоро! : асеан04a943abe2da4a8125c1ec4c2921e242"Въпреки плътното информационно затъмнение у нас за тази среща в Сочи, двустарнните преговори и договорености между Русия и страните от АСЕАН могат да се определят като ключови. Вчера в Сочи на крака при Путин дойде цяла Югоизточна Азия.Дори абсолютният монарх на Бруней Хасанал Болкиах, който е едновременно и султан и министър-председател и министър на външните работи,на отбраната, на финансите и на търговията."Пълно затъмнение по медиите по отношение договореностите постигнати на този форум. Света за нашите медии е Европа и САЩ. Точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 18
ing5rov
преди 7 години
"Пълним кухи ***. Дано нямат дупки, че тогава са безпомощни."Това е яко...всички кухи *** имат дупки обаче , тъй че давай смело !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 21 rate down comment 28
Pyramid
преди 7 години
То без еваване на мамата явно, нещата няма да се оправят. "Пока гром не грянет, мужик не перекрестится".Е, малко бавничко. Важното е, че се започна. Дваж по-важно е да им държи достнатъчно дълго влага на братушките, че да не спрат, след като нефта си върне високите стойности. щото тогава, следващият Срив при тях ще е веднъж и завинаги, връщане може и да няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 19
Pyramid
преди 7 години
И Д.Г.Д. същият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 47 rate down comment 38
redcretin
преди 7 години
Както и да го увъртат официалните лица рашки, Курск е на дъното :) И дълбае надолу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 42 rate down comment 44
Императорът
преди 7 години
Богов, излагаш се.В Русия става точно туй, което прогнозирах още преди отдавна - че ембаргото и сривът на слузта, ще стимулират недобивната икономика на. Дори се случва по-бръже отколкото си мислех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 39 rate down comment 33
Mavi Goz
преди 7 години
Точно това са написали! Кьорав само нема да го види... хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още