IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са сценариите за изход от гръцката криза?

Според повечето анализатори Гърция ще обяви дефолт, но дали ще напусне еврозоната не е ясно

15:44 | 28.04.15 г. 21
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Янис Варуфакис.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Янис Варуфакис. Снимка: Ройтерс

Никой не се изненада, когато срещата на финансовите министри от еврозоната в петък не завърши с чудотворно решение на гръцката криза, коментира интернет изданието politico.com.

Но усещането за отчаяние и безсилие спрямо Гърция нараства. По време на затвореното заседание Янис Варуфакис, финансовият министър на Гърция, беше открито нападнат от колегите си. Те го обвиниха, че им губи времето и отказва да поеме каквито и да е ангажименти за реформите, необходими, за да бъде отблокиран последният транш от заема, който трябва да спаси Гърция от банкрут.

Въпреки необичайната проява на гняв, процесът не е напълно излязъл извън релси.

„Вчера обсъждахме план „А“, „планът“, защото други планове реално няма“, заяви френският министър на финансите Мишел Сапен в събота сутринта. “Има само един план и според него Гърция е в еврозоната, Гърция е в Европа“.

Ясно е обаче, че изходът от ситуацията все още е далече. Това означава, че е възможно популисткото правителство на СИРИЗА, оглавявано от министър-председателя Алексис Ципрас, все пак да остане без пари през следващите няколко седмици.

Не се знае какво ще се случи по-нататък, но рисковете са огромни. В Европа цари все повече увереност, че валутният съюз ще оцелее дори Гърция да обяви дефолт и да напусне еврозоната. Дори подобни действия да са привидно контролирани, те все пак могат да имат огромни и непредсказуеми последици – както САЩ и световните икономики вече осъзнаха, след като Lehman Brothers обяви банкрут през 2008 г.

Появиха се редица спекулации за възможните сценарии, които могат се случат през следващите няколко седмици, като някои анализатори излизат с десетки предположения.

Първият вариант е Гърция да обяви дефолт, но да остане в еврозоната. Основният проблем е, че Гърция дължи 323 млрд. евро. Това представлява около 175% от брутния вътрешен продукт (БВП) и почти никой не смята, че съществува каквото и да е реална перспектива страната и слабата й икономика да успеят да се изплатят. Много хора ще пострадат от негативните последствия преди кризата да премине.

Спирането на плащанията означава дефолт за Гърция. Но как ще се случи това не е съвсем ясно.

Въпросът е кой ще обяви дефолт на страната? Дали това ще са гражданите й, разгневени от липсващите 1,7 млрд. евро, които правителството дължи всеки месец за заплати и осигуровки? Дали това ще е Международният валутен фонд (МВФ) след като Гърция пропусне да изплати някоя своя вноска през следващите месеци? Или може би това ще бъде Европейската централна банка (ЕЦБ), на която Гърция дължи 20 млрд. евро спасителен заем от преди?

Гръцкото население ще почувства силно шока, но и хората в цяла Европа ще го усетят. Гърция дължи на Германия 56 млрд. евро, а на Франция 42 млрд. евро. Ако тези пари просто се изпарят, това ще бъде истински удар за тези държави, където растежът в най-добрия случай е незадоволителен.

Нито една развита страна до момента не е обвявала дефолт по заем от МВФ. Гърция дължи общо 32 млрд. евро и ако откаже да изплати тази сума, страната ще се превърне в един от най-лошите кредитни рискове в историята на съвременното банкиране. Марио Драги, ръководителят на ЕЦБ, нарече ситуацията „непознати води“.

Според регламентите на МВФ фондът може да обяви дефолт едва месец, след като е изпусната датата на падежа. В момента, в който стане ясно обаче, че правителството е свършило парите, притежателите на депозити най-вероятно ще побързат да изтеглят парите си от банките. Преди МВФ да обяви дефолт ЕЦБ може да обяви Гърция в несъстоятелност. Това може да означава край на спешната помощ за осигуряване на ликвидност, която в момента ЕЦБ предлага, за да се запази финансовата система в състояние на платежоспособност.

Дефолтът не означава задължително, че Гърция ще излезе от еврозоната – или поне не на теория.

В интервю от миналата седмица икономистът от Университета по икономика и бизнес в Атина Джордж Битрос заяви, че няма причина, поради която Гърция не може да обяви дефолт, но да запази еврото. Тъй като валутният съюз е политически проект, политиците и банкерите трябва да намерят начин това да се случи. Технически погледнато той е прав. Както вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио каза в Европейския парламент (ЕП), „законодателството не позволява на страна, която е обявила дефолт, да бъде изгонена от еврозоната“. Единственият вариант е Гърция да излезе сама.

Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 2
hevito666
преди 8 години
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 11
Сините камъни
преди 8 години
Световна криза наистина ще има, ако Америка не успее да сложи на колене Европа! Ако не завладее пазарите и!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 15
Сините камъни
преди 8 години
Какви пари, какво пет лева! Докажи, че гърците са получили пари! Давай! Давай, брой пачки, серийни номера, дата на издание!!..Не се научихте, че ФЕД, СБ и МВФ не дават пари! Това са най-коварните създания на финансовия капитал! Транзакции! Двойно счетоводство! Мошеничество! Тръгнали да обвиняват гърците, и да застават зад мошеници от класа! Четете малко , нали знаете английски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 8
Сините камъни
преди 8 години
"""""Алчността също е порок - във всяка една религия. Или не си внимавал в училище ?""""""".................................Имаш предвид банкерите ли? Абсолютно си прав! Забравиха простата лихва, накараха хората да плащат сложна лихва! То това по зле от времето на Христос! Кого ли ще разпнат днес тия ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 4
Mesoiadess
преди 8 години
Не виждам защо някои се плашат от ниската платежоспособност на драхмата .Ами не е ли все едно дали ще вземаш 2 милиона драхми заплата или 100 евро .Каква е платежоспособността на 100 Е - да не би да е голяма ? Удара ще понесат еквивалентно - независимо дали в Е или друга валута -след като се стабилизира разбира се .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 1
kony
преди 8 години
Хммм, а къде сме ние? Каквото и да стане в Гърция, ще ни удари и нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 5
senzor
преди 8 години
Гърция е толкова незначителна икономика /1,4 %/ от БВП на еврозоната че каквото и да стане няма да има реални икономически последици върху зоната.Страхът е от това че се случва за първи път подобно фиаско но опасният ефект всъщност ще е психологическият.Някои страни ще трябва да преглътнат сериозни загуби защото няма да могат повече да ги прехвърлят върху останалите членки на ЕЗ. Ще има и полза защото ще стане ясно на всички че е опасно да даваш големи заеми за слаби икономически страни само и само за да купуват от теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 1
крас
преди 8 години
СЦЕНАРИИТЕ СА ДВА - смърт и край, ИЛИ агония безкрай. Ние се плъзнахме по втория сценарий и резултата е налице - ЛИПСА НА ДЪРЖАВА И ИМИГРАЦИЯ КАТО ПРИ ВОЕНЕН КОНФЛИКТ. Ще сработи ли в гърците инстинкта за САМОСЪХРАНЕНИЕ или бавно като жабата в тигана с вода ще бъдат СВАРЕНИ ?ЦИПРАС Е ИЗБРАЛ БАВНАТА И МЪЧИТЕЛНА СМЪРТ.Той дори не се постара да извърши ДИСЕКЦИЯ на дълга. Вероятността да бъде пометен е реална. Какво да се прави - РЕВОЛЮЦИЯТА ИЗЯЖДА ДЕЦАТА СИ.Ролята му на посредник и МЕДИАТОР м/у гръцкия народ и КРЕДИТОРИТЕ ще му изиграе лоша шега.Ако бавното и постепенно намаляне на финансовата помощ за гърците, прилагана при схемата с КУЧЕТО НА ПАВЛОВ не сработи, гукането на ЦИПРАС с Меркел и разговорите водени с нея на УШЕНЦЕ, със сигурност ще го отведат на ешафода.НЕЩАТА ОПИРАТ ДО ИНСТИНКТА ЗА САМОСЪХРАНЕНИЕ НАНАЦИЯТА. КОЙ ЩЕ Е СЛЕДВАЩИЯТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 2
pecan
преди 8 години
фалитът на Гърция не е проблем или по точно не е проблем вече той е решение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
Отговорността е споделена, но проблема е че живеем в кроникапитлизъм и в голямата част от случаите има някой да bail out-не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още