IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев: Доставките на руски газ за Европа не са застрашени

Няма да снабдяваме със "синьо гориво" бунтовническите райони в източна Украйна, заяви украинският енергиен министър

21:15 | 02.07.15 г.
Киев: Доставките на руски газ за Европа не са застрашени

Украйна очаква да складира достатъчно природен газ за следващата зима, въпреки че спря вноса от Русия, като руският газов износ за Европа през Украйна няма да бъде засегнат. Това заяви в четвъртък украинският министър на енергетиката и минната промишленост Володимир Демчишин, цитиран от Ройтерс.

Държавната украинска компания "Нафтогаз" спря да купува газ от руския гигант "Газпром" вчера, след като енергийните министри на двете страни не се споразумяха за тримесечната цена на "синьото гориво".

"Спирането на доставките няма да наруши сигурността или транспортирането на газ за Европа...или подготовката за новия отоплителен сезон", посочи Демчишин. "Всичко зависи не от присъствието на руските потоци, а от наличието на пари (за купуването на газ – бел. ред.), допълни той.

Демчишин уточни, че Украйна е вкарвала около 60 млн. куб. метра газ дневно в хранилищата си преди да спре да купува "синьо гориво" от Русия и вероятно ще натрупа около 18 млрд. куб. метра до средата на есента от собствено снабдяване и от Европа. 

В момента резервите на Украйна възлизат на около 12 млрд. куб. метра газ, допълни той.

Според руски енергийни представители на Украйна са ѝ необходими най-малко 19 млрд. куб. метра газ в хранилищата, за да осигури стабилен транзит на "синьо гориво" за Европа през зимата. Въпреки това Демчишин посочи, че ще бъдат достатъчни 16,6 млрд. куб. метра, колкото Украйна имаше миналата година.

Русия покрива около една трета от газовите нужди на ЕС, като половината от това количество минава през Украйна, припомня БТА.

Демчишин допълни, че Украйна не планира да снабдява с газ бунтовническите източни райони на страната, а потреблението на газ в страната е спаднало с 20% в сравнение с миналата година.

Миналата година Украйна изчерпа резервите си, след като снабди с 2 млрд. куб. метра газ сепаратистките Луганска и Донецка област, които не платиха за доставките.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още