IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клаус Реглинг: ESM ще поеме до 50 млрд. евро от пакета за Гърция

Ако се сринат четирите големи гръцки банки, това ще има тежки последици за цялата еврозона, смята той

11:55 | 16.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Клаус Реглинг (вдясно) и ръководителят на МВФ Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Клаус Реглинг (вдясно) и ръководителят на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Ръководителят на Европейския механизъм за стабилност (ESM) Клаус Реглинг очаква, че ESM ще поеме до 50 млрд. евро от  третата спасителната програма за Гърция, която засега се изчислява официално на 85 млрд. евро, предава Ройтерс.

Реглинг е направил изявлението си в четвъртък в предаването „Morgenmagazin“ на германската обществена телевизия ARD.

"Сумата не е най-малко, а не повече от 85 милиарда евро. Около това решение се обедини в неделя Срещата на върха", подчерта той. „Очаквам, че от спасителния механизъм на ЕС ще дойде една голяма част от него, може би до 50 милиарда евро, а Международният валутен фонд също да участва", заяви той. Точната сума обаче според Реглинг все още е неизвестна. 

Междувременно стана ясно, че българският парламент е готов официално да изрази несъгласие с искането на Европа България да даде пари за спасяването на Гърция. "Премиерът и финансовият министър изразиха вече позиция. Ако се наложи, и парламентът ще я подкрепи", каза днес в Народното събрание председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Вчера Европейската комисия потвърди, че ще поиска от България и останалите страни извън еврозоната да участват в спасяването на Гърция чрез гаранция за спешен заем от близо 13 милиарда евро.

Същевременно Реглинг предупреди, че евентуален провал на преговорите може да застраши "цялата гръцка банкова система". Четирите големи гръцки банкови били системноважни и ако се сринат, това може да има "тежки последици не само за Гърция (за нея, разбира се, ще има катастрофални последици), но и за цялото европространство", заяви Реглинг.

Припомняме, че в понеделник сутринта лидерите на ЕС се договориха след тежки над 17-часови преговори за условията за третата спасителна програма за Гърция. Едно от основните условия за начало на преговорите за нея бе гръцкият парламент да приеме бързо най-важните законови промени за реформите. След тежки дебати в сряда срещу четвъртък Атина прие нужните закони, които ще бъдат обсъдени днес от финансовите министри на еврозоната.

Всичко по темата с Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Гърция е предвестник какво следва за Италия ,Франция ,Испания и САЩ защото сегашната финан.система е основана на грешни основи и заради лихварството трябва непрекъснат растеж а това е невъзможноКазано кратко знам как да се оправи всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885Но не мога да заповядам на Парламентите(държавите) да вземат правилните мерки затова пиша и преповтарям с цел да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно - да ''въстанем'' с петиции и т.н. конституционни права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 8 години
Еми явно искат да ни кажат, че всъщност страните извън ЕС не са лидери, защото просто лидерите (лидерката) на ЕЗ командва целия парад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Nikola666
преди 8 години
"Припомняме, че в понеделник сутринта лидерите на ЕС се договориха след тежки над 17-часови преговори за условията за третата спасителна програма за Гърция. "Не бяха ли лидерите на страните от Еврозоната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още