IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко голям е гръцкият данъчен проблем

Не супер богатите трябва да са в полезрението на властите, а самостоятелно наетите гърци

08:50 | 04.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис има амбициозни планове. Той обеща на еврозоната да създаде в страната си "нова култура на данъчна коректност". Това е трудна задача, като не само няколкото супербогаташи са проблемът.

По-специално самостоятелно наетите лица спадат към онези, които избягват да плащат данъци. Това подчертава проучване на Чикагския университет. В същото време то дава представа и за това колко пари гръцкото правителство губи по този начин, пише DPA.

В анкетата си анализаторите са проучили данните на една от най-големите гръцки банки, при това с изключителни резултати. Като цяло се оказва, че средностатистическият самостоятелно нает грък харчи 82% от месечния си доход за погасяване на дълг. На някои се налага да харчат дори повече от 100%.

Как става това? Изглежда очевидно, че много от клиентите на банката всъщност печелят много повече, отколкото твърдят официално. Според проучването доходите на самостоятелно заетите лица в Гърция са средно почти два пъти по-високи от тези в данъчната им декларация.

"Някои банки в Южна Европа направо твърдят, че имат съответни формуляри, с които да напасват доходите, посочени от клиента, към оценката на банката за действителното равнище на доходите", твърдят авторите на изследването. Тези корекции са свързани с професията на клиентите. "Да вземем, например, адвокати, лекари и финансови консултанти. (...) Във всички тези професионални групи всички самостоятелно заети средно харчат повече от 100% от официалните им месечни доходи за погасяване на потребителски кредити".

В Гърция има твърде много самонаети. Според данни на статистическата агенция Евростат близо една трета от трудоспособното население е самостоятелно заето. Това е два пъти по-високи нива от тези в Европейския съюз.

Изследователите отбелязват в този контекст една законодателна инициатива, която се провали в гръцкия парламент през 2010 г. Тя бе насочена към борбата с укриването на данъците от някои професионални групи - включително лекари, юристи, архитекти, инженери и консултанти. "Открихме, че представляваните от парламентаристите професионални групи съвпадат до голяма степен с тези, които най-силно укриват данъци", казват авторите на проучването. С други думи – депутатите са действали в свой собствен интерес.

Анализираните данни са от 2009 г. Изследователите смятат въз основа на тези числа, че през тази година не са били обложени приходи за 28 млрд. евро – само при самостоятелната заетост. Ако тези суми бяха облагани със ставка от 40 на сто, то приходите от малко повече от 11 млрд. евро биха съответствали на една трета от бюджетния дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Новото правителство не може да направи нищо повече . Старото изчерпа възможностите , а новото дори бяга от ангажименти. Не знам с какъв акъл Еврогрупата се надява на отлагане на Grexit .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още