IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Метрото в Атина затворено вече осми ден

Гръцкото правителство заплашва стачкуващите с арести

21:48 | 24.01.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Метрото в гръцката столица не работи вече осми ден.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Метрото в гръцката столица не работи вече осми ден. Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство демонстрира решимостта си да сложи край на продължаващата вече осем дни стачка на водачите на метрото в Атина. Позовавайки се на част от Закона за извънредно положение властите са заплашвали служителите на транспортните фирми с арести, ако не възобновят работата си, предаде Ройтерс.

"Нито правителството, нито компанията може да бъде заложник на синдикатите. Правителството не може да пренебрегне това. Ние не можем да направим нищо друго“, заяви в четвъртък министърът на транспорта Костис Хадзидакис след петчасова среща с министър-председателя Андонис Самарас.

Синдикатите се обявиха срещу разпоредбата. "Ние няма да се откажем, ние ще устоим", каза говорител на представителите на работниците. Със стачката водачите на метрото искат да предотвратят значително намаляване на заплатите си.

В средите на управляващата коалиция мярката е доста спорна. Самарас заяви, че метрото не принадлежи на синдикатите. "Гръцкият народ направи огромни жертви и аз няма да позволя изключения", каза премиерът.

В знак на солидарност обаче през следващите няколко дни към стачката ще се присъединят и служителите в градските автобуси, железопътните линии и моряците. Сред населението исканията за намаление на заплатите най-често се сблъскват с негодувание. В замяна на милиарди долари помощ от международните кредитори засегнатата от кризата Гърция трябваше да предприеме труден път към икономии и да проведе редица реформи.

Снимки от стачката вижте в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Извинявай, че не те разбрах, ама гърците за какво упорстват? Не искат да си върнат заемите? Напротив - те много искат - просто пари нямат. Няма нищо по-лесно от това да си върнат заемите и да продължат нататък. Проблемът може много лесно да се реши, ако отворим SMS линия в помощ на Гърция. Ти колко пари даваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
kofko
преди 11 години
Мисля, че всички пътища за Гърция са трудни. И ако гърците продължават да упорстват ще става все по-трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
MZ/X
преди 11 години
С девалвация на драхмата щяха да минат по лесно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още