IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Налагането на капиталов контрол в Гърция е твърде вероятно

Натискът върху банковата система едва ли ще отшуми в следващите 12 до 18 месеца, гласи доклад на рейтинговата агенция

20:45 | 20.05.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's: Налагането на капиталов контрол в Гърция е твърде вероятно

Съществува „висока вероятност“ за налагане на капиталов контрол в Гърция и замразяване на банковите депозити, смятат от агенция Moody's в последния си доклад, пише CNBC.

Moody's Investor Service понижи оценката си за гръцката банкова система от „стабилна“ на „негативна заради значителното влошаване на банковото финансиране и на ликвидността от декември 2014 г. насам. За пет месеца от банките са изтеглени депозити за над 30 млрд. евро, или 18% от общата сума на привлечените средства.

Този натиск едва ли ще отшуми в следващите 12 до 18 месеца, твърдят от Moody's. Ето защо вероятността от налагане на капиталови ограничения и замразяване на депозитите в гръцките банки е твърде висока.

Сред причините за понижената оценка за гръцката банкова система е ревизията в посока надолу на прогнозата на кредитната агенция за икономическия растеж на страната през 2015 и 2016 г. От Moody's посочват като основна причина политическата среда, заради която икономическата активност е замръзнала.

Сега от Moody's очакват, че гръцката икономика ще расте само с 0,5% през 2015 г. Прогнозата съвпада с тази на Европейската комисия, която по-рано тази месец занижи очакванията си от 2,5 на сто. За 2016 г. кредитната агенция прогнозира ръст от 1,5%.

„Очакваме зависимостта от финансирането от централната банка да остане висока, тъй като доверието на вложителите е изложено на риск от продължаващата несигурност по отношение на програмата за подпомагане на Гърция и свързаните с това опасения от потенциални капиталови ограничения и изход от еврозоната“, гласи докладът на агенцията. Той излиза на фона на дълбоката несигурност относно това дали Гърция ще избегне фалита.

Според кредитната агенция делът на необслужваните кредити вероятно ще нараснат до края на годината към 38%-40% от общия размер на заемите, отпускани от гръцките банки, спрямо ниво от около 34,2% в края на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
ДесеткиЛевове
преди 8 години
Аз не съм ходил в гръчко, но доколкото разбирам, една от причините българите да ходят там е че на Пенчо и Алеко отдавна се гледа с авторитет и респект, както подобава на всеки клиент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
smart-ass
преди 8 години
Единственото хубаво в гръцкатата драма с блъфовете и играта на фалит е, че след някоя годинка гърците ще приемат и наши пари по техните курорти. И даже на Пенчо и Алеко ще се гледа с авторитет. А, може и да си прав, че обикновения немец няма нищо против евтинийка като отидат на почивка (било то в Испания, Италия или Гърция)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
todortk
преди 8 години
Гърция вероятно ще фалира. Но няма да е скоро.Според мен тук гръцката политика или икономика нямат нищо общо.Гърция се използва по няколко начина:1. С евентуалния фалит се дава урок на другите силно задлъжнели икономики какво може да се случи. И че спасение на всяка цена няма за никой. Това по-скоро ще засили отколкото да отслаби еврозоната и за това ще се случи.2. Проблемите на Гърция свалят курса на еврото. Това е важно за Германия, защото тя изнаса извън евросъюза. Така че шоуто с Гърция няма да свърши преди валутните пазари да претръпнат и поредните слухове за фалит на Гърция да нямат никакъв ефект.В цялата тази ситуация Гърция или гръцкия народ нямат никаква съществена роля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
ДесеткиЛевове
преди 8 години
Немците се отвращават от Гърция толко колкото и българите се отвращават от Гърция. Неколцина форумни самураи, с пяна на устата, пишат за мързеливите гръцки хрантутници а мнозинството просто пали колата и отива да събира тен по островите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 1
raul_castro
преди 8 години
...та мисля си, дори и да е било градска легенда, без съмнение е фактът, че такива хора, които са готови да съчинят подобна история, са толкова покварени, че заслужават съдбата си в пълен размер. Пикая на целия ЕС ако ги спаси, защото излиза, че рекетът е единственият език, който трогва тази отблъскваща левичарска организация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 1
raul_castro
преди 8 години
Ходил съм няколко пъти в Гърция доста преди да започне кризата. Първото нещо, което ми е направило впечатление, е било необяснимото благополучие на населението и ненормалната доходност на занятия, които в нормалните държави не могат да донесат такива приходи. Още тогава всичко изглеждаше 'to good to be true'. Питах разни хора за ситуацията и един ми разказа за фабрика, която правела изкуствени лози от поливинилхлорид. Много добър бизнес било, защото се усвоявали много европари за лозарство, мониторинга се извършвал от въздуха с хеликоптер и понеже плащанията били на декар, 'лозарите' набождали един хълм с пластмасови лози, докато мине проверката, а после ги местели на друго място за още декари и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Здравей, Кипър 2 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
abdul
преди 8 години
Капиталов контрол върху държава с отворени граници и право да печата евро е БУ-ТА-ФО-РИ-Я за заблуда на противника (германските данъкоплатци) докато печатарката работи на пълни обороти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
smart-ass
преди 8 години
В сериозна заблуда са Муудис или все още им плащат, за да не казват какво реално мислят. Тази година Гърция изобщо няма да отбележи ръст с всички тези лоши ръце на карти от страна на Блъфирас и Фалиракис. И сега гърците още повече ще си теглят паричките от банките. И с това изземване на оборотни средства от местните власти. Аз даже я виждам да се свие гръцката икономика към 1% през 2015та, дори и да получат пари от Европа. Намаления брой руски туристи и тях ги касае летния сезон. А и немците се отвращават от Гърция. Ако настане и банкова криза, то тогава този сценарий за 1.5% ръст през 2016та следва да го причислим в категорията "forecasting bullshit".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още