IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ настоява за безусловно намаляване на гръцкия дълг

Намаляването на гръцкия дълг не трябва да бъде обезателно обвързано с прилагането на мерките за реформи, смята фондът

20:42 | 23.05.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протест в Атина срещу&nbsp;<a href="http://www.investor.bg/evropa/334/a/gryckiiat-parlament-prie-novite-merki-za-ikonomii-217474/" style="font-weight: bold;" target="_blank">приетите в неделя нови мерки за икономии</a>. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест в Атина срещу приетите в неделя нови мерки за икономии. Снимка: Ройтерс

Европейските кредитори на Гърция трябва да гарантират на Атина „безусловно“ намаляване на дълга като условие Международният валутен фонд (МВФ) да участва в следващия транш на финансиране на европейската страна. Намаляването на гръцкия дълг не трябва да бъде обезателно обвързано с прилагането на мерките за реформи, се казва в документа за гръцкия дълг на МВФ, цитиран от Bloomberg.

„Прилагането на мерките за намаляване на дълга трябва да приключи до края на периода, обхванат от програмата. Добавянето на безусловен компонент относно облекчаването на дълга е от основно значение за отправяне на силен и достоверен сигнал към пазарите за ангажимента на институционните кредитори", посочва фондът. 

Според базираната във Вашингтон организация мерките за намаляване на дълга трябва да бъдат значителни до 2040 година и да бъдат продължени до 2060 година предвид малката вероятност Гърция да успее да постигне силен растеж и да отчете бюджетен излишък за този период.

Документът на МВФ излиза наяве в момент, в който възникват все повече разногласия между някои европейски партньори на Гърция, сред които Германия, и международната организация относно мерките за намаляване на дълга на Атина.

С документа МВФ потвърждава, че според него тези мерки трябва да се решат веднага, докато Берлин иска Гърция да прояви решимост да прилага мерките за драстични икономии, преди да се ангажира повече по въпроса.

Късно в неделя гръцкият парламент прие нови мерки за икономии, за които настояват кредиторите на страната и представляват условие за отпускането на следващия транш от спасителната програма, блокиран от месеци. За проекта гласуваха 153 депутати от правителствения блок на Коалицията на радикалните леви сили (СИРИЗА) и партия "Независими гърци" в 300-местния еднокамарен парламент. 

Министрите на финансите от еврозоната се срещат във вторник, за да обсъдят темата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 7 години
Извинявай... грамотния... А тия пари нали са им ги дали първо, че да ги опростят след това? И да, давал съм пари, но спрях по простата причина, че повечето не ги връщат, а тия неща развалят приятелства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Абе ти грамотен ли си? Тук не пише да им дават, а да им опростят съществуващите дългове. Хората са казали, не е луд тоя, който яде баницата, а тоя, който му я дава. А този някой друг одвана е в това положение. И после, ти не може да си дал, щото си прекалено стиснат и тесногръд за да дадеш на някого пари,повечето българи сме такива, защото сме свикнали с вековната мизерия и парицата се къта и е висша ценност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 7 години
Утре някой друг ще изпадне в същото положение, я Испания, я Португалия и тогава ли ще правят така? Защото аз ако бях дал на някого пари и той не ми ги върне, втори път няма да види такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Абсолютно правилна позиция на МВФ. Никой няма полза да продължава да стиска гърците за гушата, при условие че е ясно, че дори да ги удушат, няма как да върнат парите. Да ги отписват и да почваме на чисто, поне нещата ще започнат да се развиват нормално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Не вярвам това да проработи тоест едва ли ще има опрощаване в пълният смисъл на думата защото ще го преструктурират с друга лихва и т.н. и Емил Хърсев го каза - Едва ли съседите ще имат късмет кредиторите им да слушат проф. Кругман и проф. Варуфакис. Дългът на Гърция не е проблем за еврозоната. Проблемът е, че на опашката за безлихвен безсрочен дълг ще се наредят Италия, Испания, Франция и т.н. - http://***.segabg.com/article.php?id=737114
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
mrynmryn
преди 7 години
На нас за 450млн лв ни трябваха 10 години, гърците докато платят техния, децата на децата ми, ще си паркират ракетните раници на паркинга за пенсионери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
balkando
преди 7 години
МВФ явно са властелини на времето с тези срокове 2040, 2060 .. Сигурно са планирали нашия дълг да се подстриже през 2080-а. Един по един, на опашката ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 2
mrynmryn
преди 7 години
Че МВФ да плати на кредиторите и да им намаля дълга като иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"С документа МВФ потвърждава, че според него тези мерки трябва да се решат веднага, докато Берлин иска Гърция да прояви решимост да прилага мерките за драстични икономии, преди да се ангажира повече по въпроса."По заповед на чичо Сам , Германия ще надуе саксофона отново !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още