IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ счита, че Атина е близо до фалита

Ако гръцкото правителство не стартира веднага реформите, няма да получи подкрепа, а страната ще изпадне във фалит, пише в секретен документ на фонда

09:57 | 18.05.15 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според&nbsp;МВФ Атина е много близко до фалита. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според МВФ Атина е много близко до фалита. Снимка: Ройтерс

В преговорите между кредиторите и гръцкото правителство за милиардните помощи няма да бъде постигнато скоро споразумение, счита Международният валутен фонд. „Ние все още сме далеч от споразумение", се казва в станал обществено достояние вътрешен за фонда документ, който е маркиран с надписа "строго поверително".

Ликвидната позиция на Атина е "напрегната", считат експертите на фонда. За МВФ обаче поради липса на информация е невъзможно да се направи точна оценка на ситуацията. „Независимо от това може да се каже, че правителството няма да може да осъществи без чужда помощ предстоящите през следващите три месеца плащания на обща стойност 11 милиарда евро“, пише МВФ в документа си, цитиран от DPA. 

Не е ясно какви задължения точно има предвид МВФ. В този период Атина трябва да преведе само на фонда около 2 милиарда евро. Към тази сума следва да се добавят и 6,7 милиарда евро, които през юли и август Атина трябва да плати на Европейската централна банка. В допълнение всеки месец има плащания към пенсионерите и държавните служители. Дори и  последните плащания на пенсии и транша към МВФ правителството в Атина успя да плати с големи затруднения.

Според МВФ задържаният последен транш от втория спасителен пакет в размер на 7,2 милиарда евро няма да бъде изплатен сега въпреки напрегнатата ситуация. За тази цел трябва да има единодушно споразумение между групата на кредиторите - ЕС, ЕЦБ и МВФ, се казва в документа.

Въпреки че фондът намира, че има напредък в преговорите, същевременно посочва някои области, където скоро не се очаква да се постигне договореност.

По отношение на ДДС и данъчната администрация има напредък, пише МВФ в документа, който е с дата от миналия четвъртък. По отношение на бюджетните цели обаче нямало споразумение. Атина е на мнение, че може да постигне новите цели без допълнителни мерки.

„Въпреки това служителите на МВФ са убедени, че са необходими структурни фискални реформи", се казва в поверителното писмо. Премиерът на страната Алексис Ципрас заяви в петък, че двете страни са се договорили за бюджетните цели и ставките на ДДС.

Междувременно Атина се отказва от някои прилагани вече мерки и има намерение да се откаже от някои вече договорени, счита МВФ. В допълнение правителството не възнамерявало да изпълнява вече договорените мерки в областта на пенсионната реформа, пазара на труда и публичната администрация. Така например кабинетът в Атина е започнал да назначава вече съкратени държавни служители и така отново да раздува държавния апарат.

Въпреки това правителството било готово да започне някакви реформи в тези области, пише още МВФ в документа си. „Досега обаче то не е съобщило какви мерки възнамерява да предприеме като алтернатива на споразуменията, които вече оттегли или на тези, които все още са предвидени в програмата".

Припомняме, че през миналата седмица стана ясно, че правителството е погасило транша към МВФ с пари на фонда. Атина е използвала около 650 млн. евро от депозитарната сметка, за да направи плащането. По думите му правителството е използвало  още около 100 млн. евро от негов паричен резерв. Втори правителствен представител е казал пред Ройтерс, че резервите, които е изтеглило правителството, за да направи плащането към МВФ, трябва да бъдат попълнени до "няколко седмици". Смята се, че това издължаване към фонда ще улесни правителството при плащанията на заплати и пенсии в края на този месец. Спешните нужди на гръцката държава се изчисляват на 3 милиарда евро.

Междувременно днес гръцките вестници пишат, че за страната предстои решителна седмица. „Това е седмица барометър за преговорите, които Гърция води с международните кредитори с цел възможно най-бързо отпускане на пари на страната, тъй като ликвидният натиск върху нея вече е непосилен", пише вестник Ethnos, цитиран от БТА. Изданието подчертава, че се очертават "горещи" седем дни за хода на преговорите, които днес започват отново в рамките на т.нар. Брюкселска група.

От своя страна Naftemporiki предупреждава, че срещата на върха на Източното партньорство на 21 и 22 май в Рига и евентуално извънредно заседание на Еврогрупата на 25 май ще са последният шанс за правителството на премиера Алекскис Ципрас, за да стигне до някакво споразумение, преди страната да се изправи пред непосилните за нея финансови задължения през юни и преди Гърция да се е оказала пред кредитно събитие.

„Ципрас призовава Вашингтон за помощ". Под това заглавие Vima пише за обявена от Атина световна тревога, за да може Гърция да остане в еврозоната. Икономическият екип е уведомил премиера Ципрас, че финансовите изчисления не излизат. Гръцкият министър-председател е разговарял по телефона с американския финансов министър Джак Лю и му е казал, че „Гърция няма да изплати на МВФ транша от 750 милиона евро“. Вестникът пише още, че Атина е била тревога навсякъде, тъй като страната е на крачка от кредитно събитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

51
rate up comment 3 rate down comment 3
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
C-Block, Down Low, Nana & Cool Cut - "Black HITS".mp4https://***.youtube.com/watch?v=WmYrTJJPeww
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 3
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
NANA - Dreams (1998)https://***.youtube.com/watch?v=_ZYbRHUk9GA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Гърция иска да си плати дълга и това е задължително тоест това което иска е до 0,2% лихва.Това е неизбежно защото Италия с нейните 132% е наред и не само тя За да се схванат нещата трябва да се прочете статията за френският дълг - http://bg.mondediplo.com/article1280.htmlКазано просто въпроса е защо държавата не е взимала пари от държ.монетарна банка или от ЕЦБ която даде 2 трилиона след кризата 2007год. на частни банки с 0,5% лихва които купуха ДЦК с 4-7%500 милиарда са за банките в Испания и ИталияСТАВА ВЪПРОС ЗА ОРГАНИЗИРАНА МЕЖДУНАРОДНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА - БАНКОВА МАФИЯУмишлени действия и бездействия обяснени във филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора го обяснява - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beХубава статия за Вътрешна афера http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/Още факти - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 12 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
МВФ има много по-важни мисии , за да спасява стандарта на Гърция . Хуманитарните организации също са извън Европа и снабдяват с вода хляб дрехи умиращите от глад и природни бедствия . Не виждам кой толкова ще се сети за гърците , освен ако не се появи огнище на чума .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 7 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Доколкото си спомням преди няколко години запада изтръпна заради гръцкото законодателство по отношение на фалитите , и тогава кредитите към Гърция бяха преструктурирани преподписани и осъвременени - така че да няма откачане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 11 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 8 години
Нещо ме бъркаш с друг - аз съм казал за Русия до година и половина, че ще стане много зле положението. Ако за теб е много зле положението равно на фалит то тогава след 1 година и половина ми пиши пак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 5 rate down comment 16
michaelis11
преди 8 години
еми не са ама се случват каче ли кво да прайш нали ти беше специалиста дет щеха да фалират руснаците ееее а аз бех в другия отбор и на кой сметките излезоаа криви ?!? :)) Ходи да се надлъгваш с оня у форекса там дет има безрискова система и да печелиш колкот си искаш ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 11 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 8 години
Добре имаш наченки, значи като не можеш да ми кажеш какво оспорваше по рано като ти казах, че като има фалит на държава резултата е жесток спад на икономиката до стабилни нива.Все едно да бачкаш за 1к кинта и да теглиш 100 бона кредит защото искаш да живееш по охолно и да показваш висок соц. стандарт - да няколко години ще е така може би съседите и компанията ще си каже че си стабилен но като дойде видов ден ще се върнеш обратно в стандарт 1к само където без обезпечение защото ще е в банката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 10 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 8 години
Нали знаеш геополитически конспирации не са ти силна страна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 9
abdul
преди 8 години
Може да се каже, че няма, както нямаше до скоро и БРИКС и АИБ. Освен това нямаше и неамерикански кредитни агенции. Ситуацията е различна и докато някои хора гледат в назад в историята (което е нормално, все пак понякога трябва да се учим от грешките си) други я пишат в момента. Няма друг случай като Гърция в модерната история и затова е толкова трудно да се прогнозира какво би се случило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още