IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петата колона на Кремъл в Европа

Голям брой радикални партии на Стария континент показват необичайно голяма любов към Москва, пише Economist

16:41 | 14.02.15 г. 73
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският президент Владимир Путин си осигурява голям брой съюзници в Европа сред крайните популистки партии. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин си осигурява голям брой съюзници в Европа сред крайните популистки партии. Снимка: Ройтерс

Популистки партии от левия и десния политически спектър, в голямата си част проруски, се представиха много добре на последните избори за европейски парламент през май. Това повиши страховете от формиране на проруски блок в Страсбург, пише The Economist.

В Гърция сега управляващата крайнолява партия „Сириза“ показва близките си отношения с Русия. На 11 февруари Никос Кодзиас, новият външен министър, посети Москва. Това бе първата му визита в чужда столица извън Европейския съюз. СИРИЗА има особено мнение за общоевропейските санкции срещу Русия и се противопоставя на разширяването им въпреки руската агресия в Украйна.

Друга крайнолява, силно проруска нова партия, е „Подемос“ в Испания. Партията вече поведе в предварителните проучвания и има сериозни шансове за формиране на правителство. Лидерът ѝ Пабло Иглесиас обвинява Запада в „двойни стандарти“ при отношенията с Русия.

Френският „Национален фронт“, най-крайнодясната националистическа партия с откровено нацистко минало, открито се възхищава на Путин. Лидерът ѝ Марин Льо Пен на няколко пъти посещава Москва. Наскоро партията прие и заем на стойност 9,4 млн. евро от Първа чешко-руска банка, която се свързва с Кремъл. Твърди се, че това е първият транш от заем на стойност 40 млн. евро (ако е истина, това е огромна сума за партията). Льо Пен твърди, че такъв заем е бил отказан от западни банки.

Крайнодясната партия в Унгария „Йоббик“, която спечели 20% от гласовете на парламентарните избори миналия април, е очевидно проруски настроена. През 2013 г. лидерът ѝ описа Русия като пазител на европейското наследство, сравнявайки я с „коварния“ Европейски съюз. Най-скандалната фигура от партията Бела Ковашч е евродепутат, който лобира за руските интереси и подкрепи нахлуването и откъсването на полуостров Крим.

Но управляващата партия „Фидес“, която някога бе яростна антикомунистическа сила, също сега разработва по-близки връзки с Русия. През юли премиерът Виктор Орбан заяви, че се стреми да построи „нелиберална държава“ в рамките на Европейския съюз.

Сред тези партии е и българската АТАКА, която от известно време води открито проруска политика. Преди няколко години водената от Волен Сидеров, който е бивш редактор на вестник „Демокрация“, партия излизаше на протести против руския енергиен проект „Южен поток“. Тогава партията го обявяваше за противоречащ на българския национален интерес. В един момент партията смени тона и започна да подкрепя изцяло и винаги руската политика, заимствайки руското говорене за „упадъчната Европа“. Стигна се до там АТАКА да пусне слухове за готвена война с българско участие и да призовава за референдум за членството на България в НАТО, а самият Волен Сидеров постоянно осъжда западната агресия в Украйна въпреки пълната липса на западни войски на украинска територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

69
rate up comment 1 rate down comment 0
Kaiser_Soze
преди 9 години
Петата Колона на Русия: http://petatakolona.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
67
rate up comment 2 rate down comment 2
Илко
преди 9 години
Ти тотално си изперкал! Само ти не разбираш за какво става на въпрос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 4 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Би ли превел думата "***", моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 9 години
Инвестор, какви са тия *** дети си ги пуснал? До кога държия *** като Stefan-L i Varna333?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
А бе, *** имаш ли завършен трети клас? Или въпреки, че си *** като ска си успял да изтикаш до прогимназията:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 6 rate down comment 4
Илко
преди 9 години
Спокойно ве човек(мусор), *** на лекар или на психо може да се оправиш, както и тия дето ти дават палец на горе(или ти сам си ги даваш, щом викаш че става)! Не те знам деменция ли имаш какво? Тая статия на РТ (на немски) е точно по темата, за това ,че от западните медии почти нищо не става и не може да им се вярва. Сега каква пета колона на Русия е Льо Пен?12 коментар то това е твоят коментар, ти го споменаваш като про-американски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 9 rate down comment 7
Сините камъни
преди 9 години
Мен ме вълнува много, какво ще стане на 21 февруари в Москва, на обявения от Путин ден на антимайдана, колко народ ще излезе, не само в Москва а и в другите градове!Боже Господи, има ли те незнам, но дай едно рамо на Путин да върне "Руската" централна банка пак на руснаците!Щото вече ми писна да избирам от пуделите на Корпорация САЩ и ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 11 rate down comment 5
varna333
преди 9 години
Стояне Стояне баща ти те е правил когато ваобще не му се е еб-ло ! Събрали са те с лъжица от чаршафа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 12 rate down comment 4
stefan-L
преди 9 години
Абе СОТА-джия ти ако беше много умен нямаше да се пазач а щеше поне да си продавач ! Неграмотен ром
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още