IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порошенко: До 5 г. Украйна ще покрие критериите за членство в ЕС

Специална комисия ще оценява възможностите за мироопазваща мисия в страната

19:31 | 27.04.15 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Украйна Петро Порошенко (в средата) с председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск (вляво) и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Украйна Петро Порошенко (в средата) с председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск (вляво) и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

До пет години Украйна ще може да покрие критериите за членство в Европейския съюз (ЕС). Това е заявил президентът на страната Петро Порошенко на днешната среща на върха ЕС-Украйна, която се състоя в Киев, съобщава АП.

Според него членството в ЕС е „стратегическата цел на трансформациите в държавата“, информира украинската информационна агенция Униан.

„Призовавам Европейския съюз, подкрепяйки европейските стремежи на украинския народ, да признае, че Украйна, като всяка друга европейска държава, която зачита и е готова да защитава общите ценности, че в бъдеще може да стане член на ЕС, разбира се, при спазване на необходимите критерии“, коментира президентът на страната.

Това е първата среща на върха, която се провежда, след като Брюксел и Киев подписаха споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна.

След срещата стана ясно, че ЕС ще изпрати в Украйна специална комисия, която да оцени възможностите за нова, мироопазваща мисия в страната, съобщава Wall Street Journal. Това донякъде може и да успокои духовете в източноевропейската държава, която настоява международна мироопазваща мисия да наблюдава ситуацията в размирните източни региони, където въпреки сключеното примирие, продължават сблъсъците между украинските военни сили и проруските сепаратисти.

Дипломати от ЕС разкриват, че не се водят преговори за пълна мироопазваща мисия на ЕС в Източна Украйна, но продседателят на Съвета на ЕС Доналд Туск е оставил отворена вратичка за евентуална мисия по сигурността.

Боевете в източните региони на страната не са така интензивни, както бяха преди няколко месеца. Наблюдателите на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обаче съобщават за тежки сблъсъци в покрайнините на Мариупол – най-големият град в региона, който все още е под контрола на властта в Киев.

Същевременно по време на полско-германска междуправителствена консултация, състояла се във Варшава, премиерът на Полша Ева Копач коментира, че наблюдателите на ОССЕ не са в състояние да удостоверят оттеглянето на тежките оръжия на Руската федерация от Донбас, както беше договорено в мирното споразумение от февруари, допълва Униан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 2
динамо
преди 8 години
"Призовавам Европейския съюз, подкрепяйки европейските стремежи на украинския народ, да признае, че Украйна, като всяка друга европейска държава, която зачита и е готова да защитава общите ценности, че в бъдеще може да стане член на ЕС, разбира се, при спазване на необходимите критерии, коментира президентът на страната. И като как ще ги зачита много интересно ?! Като убива опозиционни депутати и журналисти.Хвърля ги в кофите за *** и подлага на геноцид собственото си население в източните области.Петро явно нещо е объркал ценностната система на ЕС с украинската.След 5 год.няма да са мръднали от място.Този чичо и сам не си вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
А бе...това не го ли слушахме 89та???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
Ango
преди 8 години
Тя , Украйна ,може и да покрива критерии, но първо ще мине през "асоциация" и уеднаквяване на законодателство . Сега ударно подготвят Закон за пазар на кое- на земята. Най-голямата обработваема площ в Европа. Някой да си спомня при нас какво беше първо - връщане на земята в 'реални 'граници - на 8 млн /тогава/ население - 23 млн парцела. 50 лв на дка. Ще разберат те...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
- И след 5 години ще обяснява, че не са нито разпъвали, нито изгаряли живи хора на кръста, тези негови ... както иска, така да ги нарича. Такива *** не ги искам в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
Stefan--L
преди 8 години
До 5 години ЕС едва ли ще съществува? Излизането на Гърция от Еврозоната ще повлече и Испания ,Португалия ,Австрия ,Унгария и др. Англия също иска илизане от евросъюза ! Разпадът на този неоргнизиран съюз е неизбежен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
До 5г. Пороша или ще увисне на някое дърво или ще е безработен емигрант в щатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis10
преди 8 години
почти са ги покрили ето едно от покритията, изглежда ми познато като при нас през 96/97 същите празни рафтове .....http://sputniknews.com/business/20150425/1021382890.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 4
michaelis10
преди 8 години
Не го знам как и кво що се е съгласил, но както аз деактивират ми акаунта на всеки 10мин и си мислят, че аз няма да си напраа нов и няма да влезна през прокси на С.Корея примерно :))) Ta така и тея санкции манкции ама оцеляха, че и ръстове някви мижави имат и тва с едно кило забрани. А аз сигурно са ме обявили вече за враг на народа, подготвям военнен преврат сигурно, за това се опитват да ме отхвърлят от демокрацията :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
The Big One
преди 8 години
...ни Крим ни Мрим,-----------------------------Ама не казваш как *** се съгласи да запази Кримка с/у Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 5
The Big One
преди 8 години
... той е безгласна буква в българската политика!---------------------------------------------------------------------Те всички са ,не само той.Професията - политик ,просто професия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още