IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в Русия спада

Икономиката на страната вероятно е продължила да се свива през първото тримесечие

12:21 | 18.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потребителското доверие в Русия спада

Руската икономика вероятно е продължила да се свива през първото тримесечие, ден след като президентът Владимир Путин успокои нацията, че най-лошото от кризата е свършило, пише Financial Times.

Според икономисти брутният вътрешен продукт на Русия вероятно се е свил с между 2 и 4 на сто през първото тримесечие. "Второто или третото тримесечие, в зависимост от тазгодишната реколта, би могло да бъде дъното", коментира Владимир Тихомиров, главен икономист в BCS Financial. Той прогнозира, че БВП се е свил с около 2 на сто през първото тримесечие.

Месечните статистически данни, публикувани в петък, показаха, че потребителите са станали още по-песимистично настроени през март въпреки неотдавнашното стабилизиране на рублата.

През март продажбите на дребно са се свили с 8,7 на сто. Официалният индекс на потребителското доверие през първото тримесечие се срина с 14 процентни пункта в сравнение с предходното тримесечие - най-тежкия спад след последната финансова криза в началото на 2009. 

Основната загриженост на потребителите е инфлацията, която се вдигна след обезценяването на рублата  и ембаргото, наложено от Русия върху западния внос на храни през миналата година. Дворкович заяви, че въпреки че инфлацията е "тежко бреме, потребителите могат да понесат това в продължение на няколко месеца, докато ситуацията се подобри".

Тази седмица, инфлацията се забави за първи път от началото на ембаргото, като на годишна база спадна до 16,8 на сто. Анализаторите обаче смятат, че ще отнеме още няколко месеца, докато икономиката обърне посоката.

Потребителският песимизъм е въпреки, че безработицата е много по-ниска, отколкото през последната криза. "Тогава кризата започна при безработица от около 7 на сто и стигна до 9,5 на сто. Този път започнахме с 5 на сто", посочва вицепремиерът Аркадий Дворкович.

Той заяви, че макар западните санкции да затрудняват външното финансиране на руските компании, те са се адаптирали, като са намалили разходите. Правителството, каза той, очаква БВП да спадне с не повече от 3 на сто през тази година и да расте с между 0,5 на сто и 2,5 на сто през следващата година.

Други обаче рисуват мрачна перспектива. Алексей Кудрин, бивш финансов министър, заяви през миналия уикенд, че очаква БВП да спадне 4 на сто през тази година и да продължи да се свива през 2016 г. Прогнозата се основава на предположението, че инвестициите ще спаднат с до 12 на сто, а реалните доходи с до 6 на сто през тази година. Основният натиск идва от потребителите, които помогнаха за растежа през миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Не му се сърди! Заповед!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Stefan--L
преди 9 години
А бе Петър Нейков може ли да си толкова задръстен ! Невиждаш ли че рублата се възстанови до стойности от преди кризата в украйна е *** ! Пак са ти поръчали твойте американски началници да пишеш глупости срещу Русия ! Не ставай смешен *** ако не бяха Руснаците сега щеше да си с *** на главата и с ибрик в ръка а женати заптиетата щяха да я обиждат по 3 пъти в ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още