IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния няма да определя краен срок за присъединяването към еврозоната

Приемането на еврото остава основна цел на страната, но Букурещ не иска да влиза в паричния съюз неподготвен

20:24 | 17.04.13 г. 1
Румъния няма да определя краен срок за присъединяването към еврозоната

Румъния се отказа да фиксира срок за влизането си в еврозоната, за да не премине към единната европейска валута неподготвена, обяви днес премиерът Виктор Понта. Той уточни обаче, че приемането на еврото остава основна цел за страната, предаде АФП.

”Влизането в еврозоната остава основна цел за Румъния, но ние не можем да влезем там неподготвени, тъй като това ще бъде на първо място нещо лошо за нас и също за другите страни-членки”, каза Понта, цитиран от Медиафакс.

Премиерът посочи, че е обсъдил въпроса с управителя на централната банка и с министъра на финансите. “Трябва да бъдат изпълнени всички критерии преди влизането в еврозоната”, посочи премиерът.

Агенцията припомня, че наскоро Понта посочи 2020 г. като краен срок за влизането на страната в еврозоната, а не 2015 г., както се смяташе преди това.

Президентът Траян Бъсеску също бе изразил мнение, че влизане на Румъния в еврозоната през 2015 г.е "нереалистично", но и той се изказа в подкрепа на въвеждането на еврото в следващите години.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
alligator_29
преди 11 години
Никой не иска да хваща падащия нож :) Добре, че сме вързани към немската марка, а не към еврото, пак е някаква застраховка. Но за да оцелее еврото трябва да се реформира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още