IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Украйна пак загатват за газова война

Москва ще поиска от Киев да предплаща за доставките на синьо гориво, ако не си плати сметката за август

12:47 | 29.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Русия и Украйна пак загатват за газова война

Русия ще поиска Украйна да започне да предплаща за газовите доставки, ако Киев не започне да погасява просрочените си дългове за синьо гориво, предупреди премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от АП.

Медведев реагира на изказване на главния изпълнителен директор на газовия монополист Газпром Алексей Милер, който съобщи, че Украйна дължи на Русия 882 млн. долара за доставките на газ през август. Крайният срок за плащане е изтекъл на 1 октомври.

Милер подчертава, че Газпром е платил на Украйна 1 млрд. долара за транзит на газ към Европа, за да може Киев да подсигури доставките през зимата.

Изявлението на Дмитрий Медведев обаче се възприема като поредният опит за натиск на Москва над Киев заради евентуалното споразумение за свободна търговия с Европейския съюз (ЕС), отбелязва информационната агенция.

Ройтерс пък припомня, че по-рано през годината Русия намекна, че цените на газа, определяни от Украйна като „прекомерни“, може да бъдат намалени, ако страната се присъедини към Митническия съюз – търговска организация, обединяваща Русия и бившите съветски републики.

В неделя руският и украинският президенти Владимир Путин и Виктор Янукович се срещнаха в Сочи за двустранни разговори. Изявления обаче не направи нито един от двамата и не е ясно дали проблемът с газовите доставки е бил обсъждан.

Газпром призова Украйна незабавно да плати дълга си, което отново засили опасенията за подновяване на „газовата война“ между двете държави, посочва Ройтерс.

На два пъти се стига и до спиране на доставките на синьо гориво – през 2006 и 2009 г., което засегна не само Украйна, но и голяма част от купувачите на руски газ в Европа, най-вече Югоизточна Европа. това принуди Европейския съюз (ЕС) да се задейства и да ускори търсенето на алтернативни източници на енергия, отбелязва информационната агенция.

„Украинското правителство наблюдава ситуацията, но въпросът засяга две компании и те трябва да го решат“, коментира украинският премиер Микола Азаров, цитиран от пресслужбата на кабинета.

От Нафтогаз – украинската държавна петролна и газова компания, засега отказват да коментират обвиненията на Газпром.

„Има опасност от нова газова война с Украйна, чиято икономика и без това изпитва проблеми. Възможно е да се повтори ситуацията отпреди няколко години, когато газовите доставки за Европа прекъснаха“, коментира Сергей Вакрамайев, анализатор от Ankorinvest в Москва.

Украйна плаща по около 400 долара за 1 000 куб. м руски газ, според Ройтерс. Страната внася почти цялото й необходимо количество синьо гориво от Русия. По-рано този месец Нафтогаз обяви, че запасите възлизат на 17 млрд. куб. м, което според компанията е достатъчно да задоволи нуждите през зимата.

Газпром транспортира повече от половината от газа за Европа през Украйна. Компанията цели да увеличи експорта си за Стария континент през тази година до 152 млрд. куб. м от 138 млрд. куб. м през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още