IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия привлече 1 млрд. долара от чужди инвеститори при продажба на ДЦК

При завръщането си в глобалната финансова система страната удължи периода на емитиране, за да привлече инвеститори от цял свят

16:25 | 25.05.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Опитът на Русия да се върне в глобалната финансова система взе неочакван обрат във вторник, след като чуждестранни инвеститори купиха държавни облигации на стойност 1 млрд. долара в първата международна продажба от налагането на санкциите на Запада, коментира Financial Times.

Москва предприе необичайната стъпка да остави емитирането на държавни ценни книжа (ДЦК) отворенo за над 24 часа, надявайки се да ангажира инвеститори от всички часови зони въпреки значителния интерес на местните желаещи.

Отлагането явно наистина засили международния интерес, което доведе до заявки за общо 7 млрд. долара, сред които има от инвеститори от САЩ, Европа и Азия, казва източник, запознат със сделката.

Вместо обаче да продаде книжа за 3 млрд. долара, както се очакваше, Русия избра да заеме 1,75 млрд. долара чрез нови 10-годишни облигации.

Основната пречка за глобалните собственици на облигации по отношение на продажбата бе широкият обсег на санкциите, наложени от САЩ и ЕС през 2014 г. заради ролята на Русия във войната в Украйна.

Международните инвеститори заявиха, че са объркани от решението на Русия да удължи емитирането на облигации, след като по-рано тази година не успя да наеме международни банки, които да уредят сделката. Това остави VTB Capital, част от държавната VTB, единствената банка по продажбата.

Не само че VTB е една от институциите обект на санкции, но и Русия не може да предложи гаранции, че облигациите ще бъдат допустими за сетълмент от международно признатите агенции Euroclear и Clearstream, което накара инвеститорите да търсят повече яснота.

„Предвид санкциите и въпросите за сетълмента [емитирането] бе обречено на липса на чуждестранен интерес“, каза Марк Бейкър, инвестиционен директор в Standard Life Investments, който не е планирал купуване на облигации. „Беше странно решение да се продава сега“.

До средата на вторник сутрин Русия бе акумулирала над 6 млрд. долара от залози, основно от местни купувачи. Липсата на чуждестранни инвеститори, включително от някои от най-големите агенции от развиващите се пазари, накараха страната да удължи срока, каза Пол Макнамара, инвестиционен директор в GAM.

“Постигането просто на сделка не е толкова забележително“, каза той. „Ако по-голямата част от парите идва от руските банки и компании, това означава, че Русия все още не може да привлече сериозни суми от чужбина. Това не е победа“.

По-късно във вторник Barclays нанесе сериозен удар, когато заяви, че изключва руските облигации в индекса си до второ нареждане заради опасения около „инвестиционните способности“. JPMorgan също обяви, че обмисля изключване на облигациите от индексите си.

Международните инвеститори приветстват продажбата на дългове от развиващите се пазари през последните месеци, след като цените на петрола се стабилизираха, а очакванията за повишаване на американските лихвени проценти отслабват. Това позволи на Аржентина да получи оферти за 70 млрд. долара в първата си продажба на еврооблигации от дефолта си през 2001 г.

Предупреждения от Вашингтон и Брюксел от по-рано тази година обаче, заради които банките избягват нови продажби на дълг от Русия, накараха както кредиторите, така и инвеститорите да са изключително предпазливи за грешки пред органите.

„Русия трябва да събере тези пари отнякъде“, казва Нафез Зук, икономист в Oxford Economics. “Тя знаеше, че банките ѝ имат доларите да купят деноминиран в долари дълг. Това е само един от плановете за събиране на пари на Кремъл“.

Русия е в средата на най-дългия си спад от последните 20 години, притисната от глобално поевтиняване на петрола и възпиращите ефекти на санкциите, които оставиха Москва с нарастващ бюджетен дефицит.

10-годишните ДКЦ, деноминирани в долари, бяха продадени с купон от 4,75%, което е над 3,9-процентовата доходност по съществуващите деномирани в долари облигации с матуритет 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
Избра да продаде книжа за 1.75 млр, защото предложенията за останалите до 3 бяха от реални инвеститори, които си търсеха и реалната лихва. Обикновена ПР акция. А колкото до това че и стигали тези пари, обясни го на пенсионерката от Крим която каза на Медведев че със 8 000 рубли пенсия не може да се живее. Не бъди *** като него, като я посъветва "Пари няма, но вие се дръжте!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
"Русия И-З-Б-Р-А да заеме 1,75 млрд. долара ." Думата ИЗБОР знаеш ли какво означава или удобно я пропускаш!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
знаят ли читателите че 1.75 млр долара са изключително малка и пренебрежима сума на пазарите?===Мдаа така е ! Малка сума са, но явно им стига! :)))) На теб голяма ли ти се искаше!? :)))"Отлагането явно наистина засили международния интерес, което доведе до заявки за общо 7 млрд. долара, сред които има от инвеститори от САЩ, Европа и Азия, казва източник, запознат със сделката.Вместо обаче да продаде книжа за 3 млрд. долара, както се очакваше, Русия избра да заеме 1,75 млрд. долара чрез нови 10-годишни облигации."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Нервност ли личи в словата на западните анализатори или се лъжа!? :))) Та санкции а!? ха ха ха Ама и руснаците коя банка избрали! ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
"Отлагането явно наистина засили международния интерес, което доведе до заявки за общо 7 млрд. долара, сред които има от инвеститори от САЩ, Европа и Азия, казва източник, запознат със сделката.Вместо обаче да продаде книжа за 3 млрд. долара, както се очакваше, Русия избра да заеме 1,75 млрд. долара чрез нови 10-годишни облигации."====И в какво се изразява провала!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 7
Ironhorse
преди 7 години
Пълен и тотален провал на путин !!!Чрез офшорни компании собственост на руски физически и чридически лица са закупените ДЦК.НИТО ЕДИН инвестор от Северна и Южна Америка, Ецропа, Австралия, Африка и Азия не е купил руски ДЦК.Даже Китай отказа ...???!!!Бюджетният дефицит на РФ за 2015 е около 7 милиарда долара (айде мурзилажа да общясни като как великата *** има дефицит), а за 2016 се предвижда в най-добрият случай да е около 20 милиарда долара.Санкциите не действали, а ?Завчера в Крим Медведев дословно каза: "Пари няма. Спасявайте се".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
Ся", Русия е продала книжа за 1.75 млр долара, при лихва от 4.75 до 4.90%. Ся", коментарите в руската преса са че основните купувачи са руснаци, представени от чужди юридически лица. Ся", основният въпрос в руската преса е, защо Русия е купила американски ДЦК за 80 млр долара при лихва 1.2-2%, а купува същият долар при лихва близо 5%. Ся", другият въпрос в руската преса е, знаят ли читателите че 1.75 млр долара са изключително малка и пренебрежима сума на пазарите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 7
Макс
преди 7 години
Въпреки, че Класния ръководител Пиндостан ЗАБРАНИ на големите банки да участват в пласирането и поемането на емисията... Емисията от 3млрд долара беше презаписана 1,8пъти. Ако не е истина, моля Тошкова да обяви че съм лъжецТипичен оруелски новоговор демонстрира Тошкова, "10-годишните ДКЦ, деноминирани в долари, бяха продадени с купон от 4,75%". Тошкова ни занимава с размера на купона, а не с доходността :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 9
Internet
преди 7 години
О, тролът - надничар с три ника: МАдам, Червен *** и антиколхозникГолтак наемен, смешнтик и *** си ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 10
Internet
преди 7 години
О, тролът - надничар с три ника: МАдам, Червен *** и антиколхозникГолтак наемен, смешнтик и *** си ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още