IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските власти затварят две банки

На „Интеркомерц“ и „Алта банк“ са отнети лицензите заради невъзможност за обслужване на клиенти и кредитори

13:06 | 08.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на руската централна банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на руската централна банка. Снимка: Ройтерс

Руските власти затвориха в понеделник две банки. На „Интеркомерц“ и „Алта банк“ са отнети лицензите, съобщи централната банка на Русия. Двете банки са на 67-мо и 186-то място от общо около 700 действащи в страната финансови институции, изчислява „Интерфакс“.  

„Интеркомерц“ бе поставена под надзора на централната банка през януари. Сега тя съобщава, че оценка на кредитните рискове е показала „тотална загуба“ на собствен капитал на банката, освен това тя е била „въвлечена в съмнителни сделки“. През януари в руската преса се появиха материали, според които „Интеркомерц“ не е успявала да изплаща пари на клиентите си.

„Алта банк“ е затворена „заради загуби“, които са направили невъзможно обслужването на кредиторите ѝ, поясни централната банка.

От срива на рублата през миналата година руската банкова система е под сериозен натиск. Заради големия брой малки банки, които често имат съмнителни бизнес практики, секторът се счита за податлив на кризи. Още преди началото на сегашната икономическа и валутна криза властите започнаха да закриват слаби банки. Този процес се ускори през последните месеци. През миналата година в Русия са били закрити около 70 банки.

Само преди по-малко от две седмици централната банка на Русия отне лиценза на средната по големина банка Внешпромбанк. Нейният фалит е един от най-големите в историята на Русия. Внешпромбанк е една от 40-те най-големи банки по размер на активите. Централната банка я лиши от разрешението за извършване на банкова дейност, след като откри дупка в баланса й за 187,4 млрд. рубли (2,3 млрд. долара).

Страната страда от срива на цените на петрола и санкциите, наложени заради предполагаемото ѝ участие в украинския конфликт. Икономиката е в тежка рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още