IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле отново заговори за Grexit

Идеята е Гърция да може сама да си позволи стандарта на живот, който иска да има, твърди германският финансов министър

10:19 | 16.07.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Волфганг Шойбле.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Едно временно излизане от еврозоната вероятно ще е най-добрият сценарий за Гърция, заяви за пореден път германският финансов министър Волфганг Шойбле по време на свое участие в Deutschlandfunk. По този начин германският министър отново рекламира идеята си за т. нар. "Time Out".

„Много експерти имат съмнения относно това дали без едно същинскo „подстригване“ (от англ. haircut, б. ред. има се предвид редуциране) гръцките проблеми могат да бъдат решени“, заяви политикът от дясноцентристката партия CDU, чийто член е и германският канцлер Ангела Меркел. Такова орязване на дълга обаче не е съвместимо с членството в паричния съюз, потвърди за пореден път Шойбле.

Шойбле посочи все по-нарастващите финансови нужди на страната, които са се увеличили само в рамките на няколко седмици от 10 до над 80 млрд. евро. „Никой не знае как ще се справим без подстригване. Това е положението", заяви Шойбле.

Международният валутен фонд вече призова за пореден път в сряда за подстригване на дълга на Гърция. „Със сигурност считам, че временното излизане от еврозоната ще е по-добрият път за Гърция“, защити германският финансист противоречивата си идея, която излезе на дневен ред за първи път по време на обсъжданията на срещата на върха в Брюксел през уикенда.

От страна на Гърция Шойбле настоя за изпълнение на споразумението. „Ние трябва да се държим заедно и да движим заедно Европа напред. Това означава, че те трябва да се придържат към всичко, което е уговорено. В противен случай ще се стигне отново до липса на доверие".

Ако Гърция иска помощ, тя трябва да прави някои неща, които да ѝ позволят да бъде в състояние да стане отново независима от помощта. „Идеята е Гърция да може сама да си позволи стандарта на живот, който иска да има", заяви Шойбле.

Той коментира и последващите събития, заявявайки, че сега Еврогрупата ще изследва гръцките законови поправки. „Ще видим дали Гърция прокара онези закони, които изисквахме“, поясни той. След това той ще помоли германския парламент за мандат, за да може да участва в преговорите за третия спасителен пакет. 

Шойбле се изказа и в подкрепа на изказаната от Франция идея за общо европейско икономическо правителство. „Това е нещо много спешно, това е позицията и на федералното правителство. Един икономически съюз няма да е успешен, ако не се доразработят европейските договори“, заяви Шойбле. По думите му повече компетенции трябва да бъдат прехвърлени в Европа. „Ако Франция иска това, то това е добър знак. И показва, че кризите са добър шанс да направим Европа по-силна“.

Междувременно и самият гръцки премиер Алексис Ципрас е засилил позициите на критиците на третата спасителна програма, чиито начални реформи бяха прокарани през нощта срещу четвъртък в парламента в Атина. В телевизионна изява министър-председателят заяви, че предложените от кредиторите реформи били нерационални, но по време на преговорите просто е нямал по-добра алтернатива, за да не хвърли страната във фалит, а с това и извън еврозоната. Изказването на Ципрас бе окачествено от президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер като „странно“. „Не съм щастлив от това интервю на Ципрас“, заяви Юнкер, цитиран от DPA.

Всичко по темата с Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още