IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Grexit ще доведе до 20% спад на гръцкия БВП до 2019 г.

Гръцките банки и платежни системи не могат да функционират без подкрепата на Евросистемата, посочва рейтинговата агенция

21:44 | 02.07.15 г. 7
S&P: Grexit ще доведе до 20% спад на гръцкия БВП до 2019 г.

Експертите на международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) прогнозират бърз спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция в случай на напускане на еврозоната, пише Financial Times.

В случай, че страната излезе от валутния блок, сривът на БВП ще достигне 20% до 2019 г., посочва анализаторът на S&P Джоел Левин. "Гръцките банки и платежни системи не могат да функционират без подкрепата на Евросистемата и оставени без пари, те ще бъдат затворени", коментира Левин.

S&P оценява нивото на подкрепа, предоставена от гръцките банки от Евросистемата, на 70% от БВП на Гърция.

Според анализаторите националната валута, която Гърция ще бъде принудена да въведе след Grexit, ще увеличи многократно размера на гръцкия дълг, деноминиран в евро. Това допълнително ще влоши положението, твърдят експертите.

От S&P изтъкват още, че останалите държави от еврозоната вероятно ще бъдат до голяма степен изолирани от кризата. Въпреки това Grexit може да удари eвропейските капиталови пазари и да доведе до значителен ръст в доходността по облигациите на най-уязвимите страни от периферията на региона – Италия, Испания и Португалия.

В понеделник кредитната агенция понижи рейтинга на Гърция от CCC до CCC-. Подобен ход в сряда предприе и друга от големите агенции – Moody's Investors Service, която смъкна оценката си за гръцките държавни облигации с една степен – от Caa2 до Caa3.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 2
alligator_29
преди 8 години
Проблем не е в дълга на Гърция, а в нежеланието й да прави реформи. Икономиката на Гърция е на изкуственно дишане и не може да функционира самостоятелно, не заради дълга, а заради структурните проблеми: 2000Е пенсии, 15-та заплата, огромен щат чиновници. Все хора които не създават допълнителен продукт. Поради това няма никаква връзка между Гърция и Испания или Португалия. При тях проблемите са им различни. В Испания примерно имаше спукан имотен балон и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
iivanoff
преди 8 години
Общо спасение за маймуните няма!/Така че, като обяснявам на дадена ***, че дадено решение е грешно, от тук не следва че задължително има друго такова!/Защото е невъзможно всички маймуни да се усетят едновременно, че са маймуни. А и няма логика хората да "отглеждат" маймуни, а после да ги спасяват, както и никой не може да направи насила от *** човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
Fiscalist
преди 8 години
Мини облигации, толкова ви разбира главата..... Това са така наречените Munis от municipality или община. В US често фалират munis и това не е кой знае какво, често фалитите са доста големи, например Detroit, Orange County (кварталът на богатите хохо) и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 10
Bobby_bul
преди 8 години
Това е само началото, в Щатите гледат фалита на Пуерто Рико и мини-облигациите с които са наводнили цялата финансова система - от пенсионни фондове до хедж. Истинската дългова криза тепърва започва, Португалия (следете новините за тях) са на път, после Италия/Ирландия и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 11
Nikola666
преди 8 години
Това са *** манипулации. Ако Гърция въведе драхмата за нула време ще цъфне и впоследствие върже. Всеки *** ще ви го каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 11
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1''Къде се провалиха икономистите'' - Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International - http://greentech-bg.net/?p=2147През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории и да преосмислим парите и търговията вместо да продължаваме да преследваме невъзможното безкрайно увеличение на БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 11
Атанасио
преди 8 години
Ако се увеличат лихвите се увеличава дефицита Държавните дългове на ЕС и бюджетните дефицити - http://***.debtclocks.eu/select-an-eu-member-state.htmlЩе стане като Канада - ''Таблица в сайта на канадското финансово министерство, озаглавена Къде отиват данъците ви показва, че лихвените плащания достигат 15% от бюджета повече от здравните разходи, социалното обезпечение и другите трансферни плащания взети заедно'' - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmЗатова пиша какво да се направи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Проф. Джефри Сакс също говори за реформи и устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsСегашната ''системата'' от последните 100год. се провали - грешна е защото изисква постоянен растеж на БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още