IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария отказа да подпише дългосрочен газов договор с Русия

Неподписването на дългосрочен договор се дължи на несигурността на пазара, но въпреки това Унгария изпълнява своята политика на "отваряне към Изтока"

14:03 | 20.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентите на Русия Владимир Путин и на Унгария Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентите на Русия Владимир Путин и на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Унгария отказва да сключи договор за доставката на природен газ с Русия за по-дълъг срок от пет години. Това става ясно от интервю на премиера на страната Виктор Орбан за руския вестник "Коммерсант". В него Орбан коментира отказа на Будапеща да сключи дългосрочен газов договор с Москва заради сложните отношения на пазара в момента.

„Смятам, че взехме правилното решение да не влизаме в ново дългосрочно споразумение. Никой не знае какво ще определи цените на международния пазар. Днес той е много нервен, ситуацията се променя непрекъснато. Ние трябва да почакаме година или две, докато всичко не се успокои“, заяви Орбан.

Той отбеляза, че според сегашната отсрочка Унгария ще получава газ още 5 години. Премиерът също така заяви, че Будапеща е длъжна да не препродава руски газ на Украйна. 

Виктор Орбан е известен със своята проруска позиция. През ноември 2014 г. той критикува идеята за присъединяване на Украйна към Европейския съюз, а през декември обвини съюза за прекратяването на строителството на газопровода „Южен поток“. Той също така беше и против налагането на санкции срещу Русия заради нейната намеса във войната в Украйна.

Посещението на руския президент Владимир Путин в Будапеща доказва, че обявената от унгарското правителство през 2010 г. политика за „отваряне на Изток“ се реализира с пълен ход.

Мнението на Будапеща по редица въпроси, свързани с Русия, често е коренно различно от общата европейска позиция. Срещу водената от Орбан политика има и силна съпротива от страна на опозицията, както и сред гражданите, което доведе до масови протести, обвиняващи премиера в "нелибералност".

Унгария беше първата държава, която ще преговаря за доставки на природен газ в новите условия на задълбочаващо се напрежение между Запада и Русия и прекратяването на плановете за строеж на „Южен поток”. За последен път „Газпром” предоговори дългосрочни задължения през 2012 година, отбелязва още ТАСС. Тогава договорът за доставка на газ за България беше удължен до 2021 година, а на Финландия – до 2028 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още