IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Австрия няма да се провежда референдум за напускане на ЕС

Консерваторите и популистите представиха програмата на новосформираното правителство

20:15 | 16.12.17 г.
<p>
	Лидерът на крайнодясната Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе (вляво) с лидера на консервативната Австрийска народна партия и бъдещ премиер Себастиан Курц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на крайнодясната Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе (вляво) с лидера на консервативната Австрийска народна партия и бъдещ премиер Себастиан Курц. Снимка: Ройтерс

Референдум за евентуално излизане от Европейския съюз (ЕС) в Австрия няма да има. Това предвижда пактът за съставяне на правителство, сключен между Австрийската народна партия на консерватора Себастиан Курц и крайнодясната Австрийска партия на свободата.

Това обяви днес лидерът на крайнодясната Австрийска партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, цитиран от Франс прес.

По настояване на консерваторите на бъдещия канцлер Кристиан Курц "въпросът за излизане от ЕС беше изваден" от точките, които биха могли да бъдат подложени на всенародно допитване, посочи Щрахе, който беше привърженик на такъв референдум, пише БТА.

В правителствената програма на новосформираното правителство на консерваторите и популистите се настоява за реформа, която да върне повече власт на националните правителства, съобщи Ройтерс.

"Ще допринасяме като активен и надежден партньор за бъдещото развитие на ЕС, като в центъра на вниманието ще бъде принципът на субсидиарността", изтъкват двете партии в програмата си.

В нея е включена и целта да се намали напрежението в отношенията между Русия и Запада. Австрийската партия на свободата има споразумение за партньорство с партията на руския президент Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.

Консерваторът Курц обаче посочи, че сегашната политика на санкции срещу Русия няма да се промени.

Крайната десница получава министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на външните работи в новото правителство, каза още Щрахе, цитиран от Франс прес. Самият той ще бъде вицеканцлер, отговарящ за държавната администрация и спорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още