IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Хърватия избират президент на втори тур

Иво Йосипович и Колинда Китарович се състезават за поста

10:47 | 11.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
В Хърватия избират президент на втори тур

Хърватите избират днес на втори тур президент между досегашния държавен глава - социалдемократа Иво Йосипович и неговата съперничка от опозиционната Хърватска демократична общност Колинда Грабар Китарович, съобщава АФП.

След първия тур на изборите на 28 декември Йосипович, 57-годишен, юрист по образование и композитор на класическа музика, се състезава за втори петгодишен мандат. Той получи 38,46% от гласовете, изпреварвайки на косъм съперничката си (37,22%), която бе министър на външните работи в периода 2003-2008 г. 

Избирателите в страната с 4,2 милиона жители санкционираха липсата на твърдост на Йосипович на фона на неспособността на неговото правителство да възстанови икономиката, се казва в информацията, цитирана от Dnes.bg.

Хърватия е в почти постоянна рецесия от 2008 г. насам и държавният дълг представлява близо 80% от БВП на страната. Нейният БВП се очаква да отбележи отново спад през 2014 г. с около 0,5%. Равнището на безработица достига 20% и всеки втори младеж е безработен.

Консерваторите от Хърватската демократична общност възнамеряват да се възползват от това положение и да заемат отново място на политическата сцена с оглед на парламентарните избори в края на 2015 г.

Анализаторите подчертават, че изходът от днешния вот не е сигурен. Не е публикувано нито едно социологическо проучване.

Хърватската конституция дава на президента ограничени пълномощия. Той е върховен главнокомандващ на въоръжените сили и управлява съвместно с правителството външната политика.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още