IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Гърция ще мигне

Не Атина ще напусне еврозоната, а Сириза ще напусне гръцкото правителство, смята икономистът Анатоли Калецки

11:22 | 22.05.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За пореден път Гърция чувства финансовата примка около врата си. Чрез извличане на участието си в резервната сметка на Международния валутен фонд (МВФ) страната успя да изплати точно навреме 750 милиона евро - по ирония на съдбата на самата МВФ.

Този авантюризъм не е случаен, пише в свой анализ за Project Syndicate Анатоли Калецки, главен икономист в Gacekal Dragonomics – компания за управление на активи със седалище в Хонконг.

Откакто дойде на власт през януари, гръцкото правителство под ръководството на партията СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас осъзна, че заплахата от фалит - и по този начин за финансова криза, която може да унищожи еврото, засилва позицията за преговори на Гърция и компенсира липсата на икономическа и политическа власт на страната. Месеци по-късно изглежда, че Ципрас и неговият финансов министър Янис Варуфакис, експерт в теорията на игрите, все още вярват в тази теория въпреки липсата на доказателства за достоверността ѝ.

Но сметката им се основава на погрешно предположение. Ципрас и Варуфакис вярват, че един държавен фалит ще принуди Европа да избира между две алтернативи: изключването на Гърция от еврозоната или безусловна отмяна на дълга на страната. Но европейските власти имат и трети вариант. Вместо да се наложи Grexit (излизане на Гърция от еврозоната), ЕС би могъл да изолира Гърция в рамките на еврозоната и да спре да предоставя пари на страната. След това Брюксел може просто да седне удобно и да наблюдава как политическата подкрепа за правителството на Ципрас се срива.

Една подобна обсадна стратегия, да се изчака Гърция да свърши парите, изглежда в момента е най-обещаващата тактика за ЕС за пробив на гръцката съпротива. И вероятно ще проработи, защото гръцкото правителство изпитва все повече затруднения при събирането на пари в края на всеки месец за плащане на заплатите и пенсиите.

При това Варуфакис прибягва до все по-отчаяни мерки, като „ограбването“ на банковите сметки на общините и болниците. Очевидно е, че данъчните приходи са толкова силно засегнати от икономическия хаос след изборите през януари, че постъпленията в бюджета вече не са достатъчни за покриване на ежедневните разходи. Ако това е вярно, което не може да потвърди поради липсата на надеждност на гръцката фискална статистика, то стратегията на гръцкото правителство е обречена на неуспех. 

Стратегията на Ципрас и Варуфакис предполага, че заплахата на Гърция с национален банкрут е надеждна. Това означава, че в случай на сериозна криза все пак ще се намерят достатъчно пари, за да се плащат заплати, пенсии и обществените услуги. През януари тази хипотеза все още бе правдоподобна. Правителството тогава планира висок първичен излишък (с изключение на лихвените плащания) от 4% от БВП. 

Ако Гърция бе фалирала през януари, този първичен излишък (на теория) би могъл да се използва вместо лихвените плащания за финансиране на по-високи заплати, пенсии и публичните разходи, които СИРИЗА обеща по време на предизборната си кампания. Предвид тази възможност Варуфакис може би е вярвал, че предложението му да не намалява първичния излишък от 4% до нула, а само до 1% от БВП, е щедра оферта към другите финансови министри на ЕС. Ако ЕС откаже да допусне това, имплицитната му заплаха би била да спре плащанията на лихви и да използва целия първичен излишък за допълнителни публични разходи.

Но какво се случва, ако този първичен излишък, козът на конфронтационната стратегия за преговори на гръцкото правителство, сега е напълно изчезнала? В този случай заплахата с национален банкрут вече не е надеждна. A един фалит не би могъл да помогне на Сириза да изпълни своите предизборни обещания. Тогава ще има още по-големи съкращения на заплатите, пенсиите и публичните разходи от тези, които в момента изисква "тройката" кредитори - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд.

За ЕС обаче един гръцки фалит ще представлява много по-малък проблем, отколкото се смяташе досега. Той вече няма да заплашва страната, че в този случай трябва да напусне еврозоната. Вместо това сега ЕС може да бъде сигурен, че с невъзможността да плаща заплати, пенсии и банкови гаранции гръцкото правителство ще накаже своите граждани.

Ципрас и Варуфакис може би знаят какво може да се случи, след като преди две години Кипър се опита в разгара на банковата криза да натрие носа на ЕС. Тогавашният опит на Кипър показва, че след провала на заплахата от фалит ЕС може да принуди Гърция да остане в еврозоната, но може да наложи производство по несъстоятелност, подобно на това на американски град, като Детройт.

Правните и политическите основания за такъв подход са ясни. Европейските договори ясно посочват, че членството в еврозоната е необратимо, освен ако една страна не напусне не само зоната на единната валута, а директно ЕС като цяло. Това е политическото послание, което правителствата на ЕС искат да предадат на своите собствени граждани и на финансовите инвеститори.

Ако Гърция фалира, ЕС би имала правни и политически мотиви да настоява, че еврото трябва да остане единственото законно платежно средство в страната. Дори ако гръцкото правителство трябва да плаща заплати и пенсии със свои собствени пари или "нови драхми", Европейският съд ще реши, че публичният дълг и банковите депозити следва да бъдат изплатени в евро. Това от своя страна ще има за последица фалит на гръцките граждани и чуждестранни инвеститори, тъй като правителството вече няма да бъде в състояние да изплати стойността на еврото за осигурените гръцки банкови депозити.

Така че един гръцки фалит при запазване на Гърция в еврозоната няма да доведе до това Сириза да изпълни своите предизборни обещания, а до още по-строги икономии за гръцките избиратели, отколкото в рамките на програмата на "тройката". И в този момент падането на правителството ще бъде неизбежно. И не Гърция ще напусне еврозоната, а Сириза ще напусне гръцкото правителство. В момента, в който Ципрас осъзнае, че правилата на играта между Гърция и Европа са се променили, неговата капитулация ще бъде само въпрос на време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 10 rate down comment 4
lozkhris
преди 8 години
Държавата е проблем не отсега. Гърция винаги е била в заеми и тоя дефолт няма да е за пръв път. "Оправянето" няма да стане с магическа пръчка, естествено,защото за да строиш фабрики в Гърция ще трябва да намериш и гърци да работят в тях, а това не е много сигурно начинание.... "Оправянето" означава обаче отписване на дълговете и започване на чисто,а в нова обстановка това може и да провокира правилните реформи...не е сигурно, но е възможно. За сметка на това почивките в Гърция ще станат без пари, а там не е България, сезонът продължава 6-7 месеца и този отрасъл спокойно може да "дръпне" една държава с 10 мил. население...*** и с най-големия търговски флот в Света...Но примерът с връщането на националната валута е лош,това е квинтесенцията.Защото може да провокира Италия и/или Испания / а значи и всеки друг в ЕЗ / да търгнат по тоя път...Quod erat demonstrandum..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 3
lozkhris
преди 8 години
Ти можеш и да четеш?!...Това сигурно си го шлайфал до сегашен 12-ти...демек някогашен 1-ви....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 1
system_foult
преди 8 години
Принципно това е най логичното решение но ако сега ги оставят без да платят до 2020 ще са нащаркали още толкова заеми от неевропейски финансови институции и пак няма да имат *** за връщане.А кокото до така наречения им коз-стабилноста на еврото и зоната......има ли някой от вас който вижда Гърция като стабилен член и гарант за стабилноста.А ако продължават да клатят еврото или го смъкнат поне 1-1 с долара баба ви Ангела ще играе сиртаки от кеф.Алекси е готин но от него зависи само дали ще се нагълтат с вода или кал....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 8 години
... на Европа. хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 14
nobel
преди 8 години
Или с други думи на въпроса какво е ЕС може да се отговори - американско оръжие за масово поразяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 8 години
И аз това питам вече две години, ама тукашните ***-лизатори и експерти предпочитат да не ми отговарят, а да каканижат за тъпите и мързеливи маляки. Е чий го пипат в ЕС тогава?Некак си никак не е удобно за гоуемите капацитети тука по икономика да признаят, че запъртъкът ЕС нема нищо общо с икономиката, а си е един американски военен проект, чиято цел скоро ще се размирише... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 3
rover
преди 8 години
Ти да не си учил до трети клас по старому? Демек, сегашен седми. Като ти чета разсъжденията....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 3
rover
преди 8 години
Ти да не си учил до трети клас по старому? Демек, сегашен седми. Като ти чета разсъжденията....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 4
nobel
преди 8 години
Много ми е интересно Гърция винаги ли е била проблемна държава, или само откак я приеха в евросъюза. И ако винаги си е била проблемна - защо им е трябвало да я приемат?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 27 rate down comment 5
Pivoley
преди 8 години
И как по-точно ще дръпне Гърция? Със закостенелите си трудови пазари или с безумните си регулации. Проблемът не е валутата. Проблемът е Държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още