IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо погледът на Русия на изток е жизненоважен за оцеляването ѝ

Напоследък Москва се опитва да заздрави отношенията си с Китай, но има много въпросителни около тази стратегия

09:16 | 06.02.16 г. 50
<p>
	Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин Снимка: архив Ройтерс

След многото приказки около „оста на изток“ тази година започна с лоши новини за Москва и опита ѝ да заздрави отношенията си с Китай. Китайските фондови пазари се сриват, растежът се забавя, а обемът на търговия между двете страни предлага малко пространство за оптимизъм, коментира CNBC.

Дали нещата са толкова лоши колкото изглеждат?

Има дълбоки, стратегически причини, които накараха Русия да се насочи към Азия - един от най-динамичните региони в света. Предвид географското разположение на Русия за Москва е изгодно да участва в растежа на Китай и стратегически важно да поддържа суверенитет над собствения си Далечен Изток.

Появяват се обаче въпросителни по отношение на аргументите зад тази стратегия – и жизнеспособността ѝ. Заради напрегнатите бизнес отношения със Запада руската икономика е вкарана в ъгъла, а някои разглеждат насочването към Азия като акт на отчаяние от страна на бившата световна суперсила, която изчерпва опциите си.

Руската икономика е сериозно засегната от сриващите се цени на петрола и западните санкции и трябва да замести изгубените източници на приходи и финансиране, и то спешно. Пазарите с висок растеж в Азия и особено Китай предлагат очевидна алтернатива с фактори на привличане и отблъскване за Русия.

Има сериозен скептицизъм по отношение на нивото на финансиране и търговия обаче, което може да дойде към Русия предвид факта, че двустранната търговия между Русия и Китай реално е спаднала с една трета през миналата година, цените на енергията са се понижили, а самият Китай преминава пред собствено вътрешно икономическо забавяне.

Няколко големи проекта в момента са спрени или са с намален мащаб. Президентът на руския инвестиционен гигант Sistema наскоро определи възможността азиатските инвестиции да заменят западния капитал в ударените от санкции руски „неефективни компании“ като „голям мит“.

Под въпрос е и надеждността на търсенето на инвестиции от най-големия азиатски пазар. Това се дължи на сривовете и кризите, които белязаха 2015 г. и които много икономисти определят като Великото падение на Китай.

Макар че трусовете от срива на китайските фондови пазари се усещат в цял свят, волатилността, която уплаши инвеститорите, едва ли може да отвлече вниманието на Русия. Насочването на изток е много по-дългосрочен план по обхват и очаквания за страната.

Важно е да си припомним и, че както Китай, така и Русия играят тази игра от дълго време. Когато Западът се вгледа в Русия, много анализатори смятат опитите на страната да се насочи на Изток за провал, или най-малкото разочароващи.

Въпреки това дългосрочните тенденции подкрепят решението на Русия и има много ярки примери за това, например 15-те млрд. долара, които наложеният със санкции руски петролен гигант Роснефт твърди, че е привлякъл от предварителни плащания от China National Petroleum Corporation.

От друга страна Русия добре осъзнава дълго споделяната (а в миналото ѝ оспорвана) обща граница с Китай и нарастващото влияние на Пекин върху руския Далечен Изток. Това се случва във време, когато влиянието на Кремъл там се тества от свиващите се национални бюджети, застаряващата инфраструктура и самите разстояния, часови зони и лошото време. Някои скептици може да кажат, че Русия държи враговете си по-близко.

Важно е да помним и, че на Запад политиците се оформят и водят от независимите масови медии, проучванията на общественото мнение и прищявките на избирателите, а големите му корпорации и банките се оценяват на база годишни печалби, отговаряйки пред акционерите и институционалните инвеститори.

Когато погледнем на изток отвъд стените на Кремъл обаче, там важат различни правила и срокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Баси експерта.50-100 ядрени заряда нямало да направят нищо?!?!?!?А само една авария на ядрен реактор (Чернобил) колко земя и хора изтрови?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
ти си един от особените капацитети в тоя сайт, аз твоя снимка даже съм си сложил ..... :)) По принцип в България е нормално да сте всички капацитети там, ей по долния Новелов Лауреат каза, че сервитьиорите и продавачите в Саща измислили Самолета, кока колата GM и останалите неща там ... :)) С вашите познания както и твойте и на data може да сте конкуренти на Китайците или на Марсиянците - нема спор..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
на 3500 съм платен като трактористите и електроженистите в Българията .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
мноооо си зле ... после пак ше си говорите за тва не ми се спори с тебе щот си дървен философ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 6
eng.Garin
преди 8 години
"Има един лаф - първия ползвал ядрено оръжие, ще е втория загинал". Този лаф важи само за конфликт Русия -САЩ или Русия - НАТО, в никакъв случай за конфликт Русия - Китай! Последния има - няма 250 ядрени бойни заряда, носители ,базирани на руски отпреди 20-30 години и без възможност да прави изпитания, каквито Русия прави по 20 на година за да подърржа кондиция за масиран удар. Китай във военно отношение е ядрено джудже като Франция и Великобритания, а конвенционалните сили са неизползваени срещу Русия поради доктрината и.Ядрената зима е термин от Студената война, когато се нанасят удари с десетки хиляди бойни глави. 50-100 няма да напарвят нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 2
george353
преди 8 години
Раша и нейното оцеляване. Ако нещата с Чайна не тръгнат, Раша няма да оцелее. Чак се натъжих. Свят без Раша не е свят. Само дебели вурстове и пейтриът пво... ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 7
mrynmryn
преди 8 години
И двете бомби са били напълно излишни и Япония слабо им е обърнала внимание. Просто САЩ и Русия са имали сключен съюз да нападнат заедно Япония, но ако капитулират при Русия и дойде комунизма, те няма да могат да имат император и за това решават да капитулират пред САЩ. След като тия бомби са от такава важност, защо Израел не пусне една и да се свършва тая война там? Има един лаф - първия ползвал ядрено оръжие, ще е втория загинал. И ако почнат да пускат ядрени бомби наред и дойде една приятна ядрена зима, как ги виждаш? Како ще го правят тоя петрол/ориз/краставици или каквото е там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 6
eng.Garin
преди 8 години
Мислиш , че бомбардировките през 1945 година в Япония са изключени от логиката ???!?!? Много жалко, защото именно тогава , проектанта на днешния ред, подпечата робството на милиарди хора , сред които сме и ти и аз! Преобръщането на този ред няма да се размине без "ново" излизане от логиката ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 8 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 8 години
Ти верно ме забавляваш в момента RSX e под 14, отива към 20 колкото петрола към 100 - толкова и това отива.Виждал ли си RTS скоро къде?Всичко е в силен мечи тренд по руският фронт, пък ти си ги купувай колкото искаш.Ами всички руснаци обърнали парите си в долари, а това са огромна част с акъла си, са направили повече от дабъл - без ливърдиж.А какво те притеснява че долара пада - не ти ли е идвало на ум, че може би в шорт терм долара е отслабен за сметка на другите валути. Това какво общо има с резервната валута? Долара бе резервна валута 2008 когато беше 1,60 за 1 евро както и почти 1 за евро миналата година.Инвестиции и спекулациите не са ти сила, карай го на ватна политика там ти е силата - ако искаш да прокопсаш иначе в инвестициите ще ти помогна разбира се срещу "скормна" сума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 10 rate down comment 6
mrynmryn
преди 8 години
Когато прочета, че всичко е стигнало до ракети и ядрени бомби, ми става ясно, че човека отсреща е приключил с логичните обяснения. На твое място бих избягвал да ги споменавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още