IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин даде 3 месеца на държавните служители да закрият сметките си в чужбина

Чиновниците ще трябва да декларират активите си, но не и приходите от фирми, регистрирани на името на членове на техните семейства

12:03 | 03.04.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Путин даде 3 месеца на държавните служители да закрият сметките си в чужбина

Руският президент Владимир Путин даде срок от 3 месеца на държавните служители да закрият банковите си сметки в чужбина и да разкрият офшорните си активи, съобщава FT.

Според подписания вчера нов президентски указ държавните служители ще трябва да подадат до 1 юли декларации за доходите и притежаваните от тях активи, които ще бъдат обект на строги проверки. “Никой няма да бъде над закона. Всеки, който е хванат в нарушение, ще бъде незабавно уволнен. Недосегаеми няма”, коментира началникът на кабинета на Путин Сергей Иванов.

Указът е последният ход на Путин в посока изсветляване на икономиката – нещо, което той обеща в края на миналата година. Според различни политически анализатори целта е не само да се засили борбата с корупцията, но и да се намали уязвимостта и податливостта на чиновниците на чуждо влияние.

Реалното изпълнение на целта обаче е доста проблематично. “Бюрокрацията има своите начини да защити собствените си интереси”, коментира Кирил Кабанов, ръководител на Националния комитет за борба с корупцията.

Откакто Путин обяви за приоритет изсветляването на икономиката, в руската Дума отлежават два законопроекта. Още през декември депутати внесоха единия от тях, като изцяло го съобразиха с препоръките на президента, но напредък по обсъждането му няма, отбелязва изданието. През февруари пък самият Владимир Путин внесе преработена версия на същия законопроект, която мина 2 четения, но не е определена дата за третото. Това може и да е знак, че законопроектът е бил “погребан”.

Ксения Сорокина, редактор на московското списание “Сноб”, коментира: “Има някаква закономерност в Русия държавните служители да прехвърлят много пари в чужбина, да изпратят семействата си в чужда държава, а след като се пенсионират – да се присъединят към тях. Новото законодателство обаче би поставило въпросителен знак за кариерата на някои бюрократи на най-високо ниво”.

И все пак вратички за държавните служители има – няма изискване за деклариране на приходите от фирмите, регистрирани на името на някой член на семейството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
може и преди 3-те месеца да последват съдбата на Березовски, едва ли някой ще ревне за тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
А след 3-те месеца какво следва?Конфискация, разстрел или и двете???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
Нарастването на безпаричието ще мотивира все по-гладни, а на риска все по-*** ... "калинки"! "Умните" си отрязаха клона и нуждата вече от тях -->0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
Да, у нас чиновниците биха писнали от такива мерки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
hagan
преди 11 години
така трябва и в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още