IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 520 хил. души са се обучавали по професии за последните 5 години

1200 лицензирани центъра провеждат професионално обучение

12:35 | 25.03.15 г. 1
Над 520 хил. души са се обучавали по професии за последните 5 години

Повече от 520 хиляди българи са се обучавали по професии за последните 5 години. Това съобщиха от Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО), която отбеляза 15 години от създаването си с кръглата маса „НАПОО – традиция, партньорство, предизвикателства“.

Само за миналата година 75 хиляди души са участвали в курсове за професионално обучение, като 18 510 от тях са получили свидетелство за професионална квалификация.

По данни на агенцията са лицензирани повече от 1200 центъра за професионално обучение, разработени са стандарти по 217 професии.

Агенцията за професионално образование съдейства да се регламентират в българското законодателство нови инициативи като въвеждане на системи за качество в обучаващите организации, признаване на квалификациите, присъдени в различни държави, създаване на възможност за валидиране на умения, придобити на работното място.

НАПОО поддържа информационна система, в която гражданите и бизнеса могат да проверят кои центрове за професионално обучение имат лиценз и по кои професии могат да обучават, как да се свържат с тях, какви документи се издават при завършване на професионално обучение. В информационната система на агенцията може да се провери дали сертификатът на дадено лице е законен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още