IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ученици предложиха иновативни модели за справяне с неграмотността

60 ученици от цялата страна се включиха в интересното състезание

12:51 | 16.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ученици предложиха иновативни модели за справяне с неграмотността

60 ученици от цяла България се включиха в “Национален иновационен лагер” - състезание, провокиращо участниците да създадат иновативен бизнес модел, който дава решение на проблема с неграмотността по света. Целта на събитието е това да се случи по начин, който да доведе до качествена промяна в живота на засегнатите, съобщават организаторите от Junior Achievement Bulgaria.

Състезанието спечели идея за пътуваща класна стая, която да достига до деца на възраст между 6 и 11 години. Благодарение на помощта на публично-частно партньорство 5-членният отбор, който победи, ще работи в посока образованието да достигне до деца, които по различни причини не получават достъп до него. Предложението на екипа е свързано със справянето с проблема с неграмотността в откъснати и отдалечени региони в страната и по света.

Николай Янков от СОУ „Козма Тричков“ – Враца, Росица Каралийска от 91 НЕГ „К. Гълъбов“ – София, Ивона Тренева от ЗПГ „Климент Арк. Тимирязев“ – Сандански, Андреа Андреева от ПМГ „Екзарх Антим I“ – Видин и Николай Игнатов от МГ „Д-р П. Берон“ – Варна получиха по един таблет, осигурен от организаторите.

Отбор “Интеграция” за създаване на онлайн платформа и социална мрежа за бежанците у нас остана на второ място. Проектът включва HTML игра, основана на принципа “проба-грешка”, която да помогне на бежанците да учат български език.

Третото място е поделено между два отбори, събрали еднакъв брой точки. Единият предлага създаването на образователна площадка със сензорни точки, на която децата да учат букви и цифри. Вторият отбор, наречен EPAUL, има идея за предоставяне на образователни и здравни услуги.

За да получат правото да се състезават на националния кръг на инициативата, всички млади новатори е трябвало да се включат във видео предизвикателство. За целта са създали едноминутно видео, в което представят как предприемачеството променя средата около тях. В рамките на инициативата са кандидатствали общо 135 ученици от България, а до националния финал са стигнали 60 души от 28 училища в 15 града.

Сред най-интересните идеи се нарежда тази за създаване на вендинг машина-компютър, която пуска безплатен сандвич или напитка, при правилен отговор на зададен въпрос.

На учениците са помагали бизнес консултанти от програмата за ментори и бизнес доброволци на Junior Achievement Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още