IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барак Обама предупреди Русия за евентуална военна намеса в Украйна

Според президентът на САЩ всяко действие на територията на Украйна би било явно нарушение на ангажимента на Русия да зачита независимостта и суверенитета й

10:11 | 01.03.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Барак Обама предупреди Русия за евентуална военна намеса в Украйна

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди Русия, че каквото и да било военно действие в Украйна ще има дълбок дестабилизиращ ефект, пише МаrketWatch.

В краткото изявление снощи Обама заяви, че е „дълбоко притеснен от информацията за присъствие на руски войници на украинска територия“.

Късно снощи министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков написа на страницата си в социалната мрежа Facebook, че „превземането на летищата в Севастопол и Симферопол е въоръжено нахлуване и окупация”.

Според представителя на украинското правителство във военна база близо до Симферопол на Кримския полуостров са били дислокирани над 2 000 руски войници. Специалният пратеник на кабинета Сергей Кинузин заяви в петък вечер по телевизията, че става дума за "въоръжена инвазия". Малко преди това в Крим въоръжени мъже в единни униформи без идентификация са поели контрола над двете летища, предаде AFP.

„Всяко действие на Русия на територията на Украйна би било явно нарушение на ангажимента на Русия да зачита независимостта, суверенитета и границите на Украйна и на международните закони“, каза категорично американският държавен глава.

Обама сподели, че ще работи с европейските си съюзници за разрешаване на кризата и изрази готовност да информира обществеността за напредъка в преговорите. Обама описа ситуацията като „постоянно променяща се“. Той похвали украинското правителство за проявената сдържаност.

Барак Обама и европейските лидери ще обмислят дали да не се откажат от плановете си за участие в среща на върха на Г-8 в Сочи това лято в случай на военна намеса на Русия в Украйна, пише Dnes.bg.

40-ата среща на върха на Г-8 с участието на лидери на Германия, Франция, Великобритания, Италия, Япония, САЩ, Канада и Русия е планирана за 4 и 5 юни, посочва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
От кое да се уплаши:) Путин решава да спре да търгува в долари(например-цената на газта и петрола, пък и на диамантите които се добиват стават в евра или в юани) и преценява, че газта за ЕС е твърде лесно достъпна и...и кво става:) Още по-яко-ако се вдигнат митата за европейските и американските стоки? Който е забравил да си построи завод там, как ще внася????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
http://voiceofrussia.com/2014_03_01/Chinese-media-slam-US-EU-for-Cold-War-mentality-policies-in-Ukraine-9318/http://english.cntv.cn/20140301/100240.shtmlСорка, че първото е от руски сайт, ама нека не се съмняваме в достоверността му. Аз лично си го превеждам така-правете, квото правите, ние сме далеч и няма да се месим. Щото, от една страна-те искат референдум(което ще доведе, ако не до връщането на Янкулович, то поне до отцепването на източна Украйна-готов съм да приведа доказателства за това), като казват, че Украйна сами могат да се оправят, от друга страна критикуват САЩ, защото предизвиква напрежение-явно така виждат Майдана, ако и на някои наши елементи да им се иска друго:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
и вече е получил разрешение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Мда... много се е уплашил Путин от предупрежденията на Обама:"Москва. Руският президент Владимир Путин се обърна към Съвета на Федерациите с искане за използване на въоръжените сили на Русия на украинска територия до нормализирането на обществено-политическата обстановка в страната, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на Кремъл. Путин е отправил искането си във връзка с извънредната ситуация в Украйна и заплахата за живота на руските граждани, намиращи се в източноевропейската държава. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
http://***.focus-news.net/news/World/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
v_tin
преди 10 години
Къде четеш тези работи???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
btw, защо никой от т.н. "свободни медии" не пише нищо за позицията на Китай по случката в Украйна? Май китайците не одобряват много това, което сътвориха щурмоваците в Киев, а Путин едва ли е вдигнал войските си по тревога, без да сподели идеите си с Пекин!Аз току-що прегледах последните новини - нема лабаво! Руснаците си взеха Крим и са назначили референдум не за 25 май, каквито бяха първите идеи, а за 30 март!!! Най-вероятно Крим изобщо няма да се интересува на 25 май кой и какво ще избират в Украйна! Въпросът е дали става дума само за Крим, защото май и в Харков, Луганск, Донецк и др. са обявили за нежелани разни емисари от Киев и придават към милицията отряди за самозащита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Неадекватността им между другото се увеличава в обратна прогресия на времето оставащо до евровота и докато ние сме *** и облъчени и нямаме нито една анти ЕС партия, другите държави имат. Надявам се да успеят да направят от ЕП истински реално демократичен инструмент, защото само в парламент с опозиция могат да се родят малко по-умни идеи. Ама какво ли се самозаблуждавам и аз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
И някои много бързо забравиха един изпуснат, но хич не случаен лаф: "*** the EC!" Нали никой не мисли, че Нюланд провежда някакви частни разговори и води инструктажа от собствено име?! За всеки с малко повече мозък тзи почти симпатична псувна говори много повече, отколкото казва! Нали се сещате какво са си говорили шефовете на Нюланд пред нея, за да има тя тази мисловна верига, довела до тази уж невинна вербална пиратка... хехе! Да не се окаже, че не Украйна, а именно ЕС е този, който ще изяде най-голямото дърво! Всъщност именно неговите т. н. "политици" показаха пълна неадекватност през цялото време на украинската драма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Всички се надпреварват да предупреждават Русия от страшните последици на това, което евентуално ще направи или мисли да прави! Русия обаче оглушително мълчи и никой не знае какво всъщност прави или мисли да направи!Както цялата медийна измама за "революцията" в Киев се оказа един бандитски метеж, видно от анархията и беззаконието по тихите и невидими за камерите ъгълчета на Киев и по-малките градове, така и воплите за руска инвазия или направо окупация не е ясно на какво всъщност почиват!Англичаните казват "The barking dog doesn't bite!" Има какво да притеснява всички, които си плетат кошницата в хардакуша на лай, манипулации и откровени медийни лъжи! Руснаците вече се убедиха, че истината за това, което се случва, вече няма никакво значение, защото те не могат да се борят с информационната хунта на запада. Явно мислят да заложат на реалните резултати, които могат да се пипнат с ръка... хехеЗа Русия Украйна е много по-важна от Сирия, а видяхме в Сирия какво стана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още