IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BHP Billiton свива още повече разходите си

Компанията няма да инвестира в областта на добива на желязна руда, чиято цена се сви наполовина през тази година

13:59 | 24.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мина в Чили.<em> Снимка:&nbsp;BHP Billiton</em></p>

Мина в Чили. Снимка: BHP Billiton

Миннодобивната компания BHP Billiton възнамерява да разшири програмата си за икономии и да да увеличи производителността си. Освободените по този начин средства ще се върнат към акционерите или ще се вложат в по-големи минни проекти. В областта на бизнеса с желязна руда най-голямата по пазарна стойност минна компания в света, която се бори с падащите цени на суровините, няма да прави никакви допълнителни значителни инвестиции, предава Ройтерс.

На пресконференция в понеделник компанията обяви, че ще намали инвестициите си за изтичащата до края на юни 2015 г. фискална година до 14,2 млрд. долара, което е със 600 млн. долара по-ниска сума от досегашния обем. През фискалната 2015/16 г. се очаква да се вложат 13 млрд. долара.  За сравнение – през 2011/12 г. BHP вложи 22,7 млрд. долара в нови проекти. 

През август компанията заяви, че е генерирала годишни спестявания от 2,9 млрд. долара през фискалната година до 30 юни, които включват и 1,9 млрд. долара от намаляване на разходите.

По този начин BHP възнамерява да увеличи рентабилността си. Това трябва да позволи на концерна да спази плановете си за дивидентите. За следващите няколко години Бордът на директорите обеща на акционерите си високи дивиденти. Много инвеститори се оплакваха през последните години, че бумът в бранша премина покрай тях, без да забележат, тъй като компаниите са влагали печалбите си преди всичко в нови проекти. Новината се прие добре на борсата, като книжата на BHP поскъпват в понеделник с 3,8 на сто – най-високата дневна печалба от почти три години.

Главният изпълнителен директор Андрю Макензи наскоро увери акционерите, че ще ги възнагради въпреки спадащите цени на суровините. Дивидентът от 1,21 долара за акция, който отговаря на 48% от печалбата, ще продължи да расте или поне ще остане на същото ниво и след разделянето на концерна. Припомняме, че BHP възнамерява да отдели бизнеса с алуминий, манган и никел в отделно борсово дружество, оценявано на 14 млрд. щатски долара. Новият субект, наречен засега NewCo, ще подаде заявление за листване на австралийската фондова борса. Друга част от книжата ще се търгуват в Южна Африка.

Разходите ще бъдат намалени най-вече в областта на въгледобива в австралийския щат Куинсланд – за тази година там се предвижда намаление на разходите от 10%. Разходите за добив на желязна руда в Западна Австралия трябва да бъдат свити пък с 15%.

В областта на добива на желязна руда, чиято цена се сви почти наполовина през тази година, изпълнителният директор не възнамерява да прави повече големи инвестиции. Вместо това компанията планира да похарчи повече пари за добива на мед и суров петрол.

Важна част в стратегията на BHP остават медната и уранова мина Olympic Dam в Южна Австралия. BHP обмисля да увеличи добива до средата на 2015 г. от 185 000 тона до 450 000 тона. Цената за това според мениджъра на BHP Питър Бивън са "значително по-ниски" от досега очаквания размер. Досега се считаше, че те ще са в размер на до 30 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още