IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатият на петрол Иран обръща поглед към слънцето

Част от инвеститорите не се притесняват за развитието на страната след подновените заплахи от САЩ и възможни нови санкции

13:30 | 20.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Богатият на петрол Иран се готви за промяна и обръща все по-засилено внимание на зелената енергия. Броени дни, след като американският президент Доналд Тръмп коментира, че САЩ отново преразглеждат санкциите към държавата, норвежката Saga подписа споразумение за изграждане на соларни енергийни паркове в страната на стойност 2,5 млрд. евро, съобщи Ройтерс.

Сделката е подписана с държавната иранска компания Amin Energy и изпълнението ѝ ще зависи от финансовите гаранции, които може да даде Техеран. Очакванията са, че в следващите 4-5 години норвежката компания ще изгради централи с обща мощност от 2 гигавата.

Saga също разчита на банки, пенсионни фондове и държавни експортни гаранции, за да си осигури финансиране на проекта.

Соларните панели за Иран ще бъдат произведени от Saga и литовската SoliTek, а останалата част от оборудването на парковете ще дойде от тайванската Delta Electronics.

Иран след коментарите на Доналд Тръмп, обаче тревожат инвеститори, които вече са заявили интерес към страната, пише още Ройтерс. Повечето са предприели тактиката на изчакване. Един от тях е гръцкият конгломерат Mytilineos Holding, който в момента изгражда слънчева централа с мощност от 10 мегавата в Иран.

„Наблюдаваме развитието на ситуацията преди да вземем каквото и да са нови планове“, коментират от гръцката компания.

За Quercus пък няма такива притеснения и компанията няма намерение да се отказва от плановете си за Иран. През септември компанията съобщи, че ще изгради соларни паркове на стойност над 500 млн. евро в Иран. Плановете са за мощности от 600 мегавата в централната част на страната.

В зеления бум на Иран се включва и австрийската Solar and Benefit Group, която вече сключи договор за изграждането на четири парка в Иран. Плановете са за изграждане на 70 мегавата мощности на стойност 100 млн. долара, допълва Financial Tribune. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още