IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред десетте страни с най-голям риск от застаряване на населението

У нас 2,6 души от работещото население поема издръжката на един пенсионер

16:54 | 02.02.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Работещото население в света се свива с по-бърз темп от прогнозите, заради което на раменете на все по-малко хора остава издръжката на нарастващия брой пенсионери.

България е сред десетте страни с най-голям риск от застаряващо население. У нас 2,6 души работят за издръжката на един пенсионер, сочи Bloomberg Sunset Index, който изчислява по държави колко хора работят за издръжката на един пенсионер.

Останалите 9 от най-застрашените страни са Франция, Малта, Беларус, Гърция, Русия, Япония, Сингапур, Шри Ланка и Тайланд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 1
Чесмир
преди 7 години
Изпълнителният директор на КРИБ е казал, че в офшорните зони данъкът е 11%, и ако тук се повиши над 10%, щели да избягат фирмите, инветициите. ?.. А Естония нали я дават за пример, там плоският данък е 20%, в Чили неолибералният рай няма плосък данък и са 24% корпоративен данък и 40% върху личните доходи. Кипър 13% и 35%. Ирландия 13% и 48%. Китай с най-много инвестиции всяка година, 25% и 45%. А китайските работници произвеждат два пъти по-малко от българските, като БВП на зает. Най-големите компании в България плащат под 200 милиона лева данъци, а искат да управляват бюджет от 30 милиарда. ВЪРХУ заплатата има удръжки за бюджетът от поне 25%, дори върху минималната заплата, а с другите вземания от държавата стават 60% от заплатата е за държавата. Обаче тези пари не правят социална държава, а имо работодателско корпоративна диктатура, която си въобразява - че прави всички блага и заплащането на трудът е подарък. ТРУДЪТ Е УСЛУГА И РАЗХОД, подобно и заплатимо като стоманата или енергията нужна на автомобилнен завод. А бизнесът заиси от пазарът и държавната инфраструктура, а това са всичкото население. Капиталът на Марс, не струва нищо. Тези с ниските доходи издържат държавата с големи данъци, а те трябва да се намалят, как, отнякъде трябва да се вземе. От държавни акции да дават дивидент или да се увеличи корпоративният данък и данък за богатите, с необлагаем минимум. Сингапур има 60% БВП от правителствени акции, така и с Германия, но корпоративният на Сингапур е 17%, и 22% от лични доходи, на Германия е 45% за лични и корпоративен 30%. В Сингапур 40% от болниците са държавни безплатни, а частните са на издръжка от вноски на работодателите, като цените са под жесток контрол от държавата - за лекарства и лечение. http://***.theglobaleconomy.com/rankings/corporate_tax_rate/ http://***.theglobaleconomy.com//personal_income_tax_rate/ Когато един завод купува стомана, иска ли по ниски цени, зощото продават на нископлатени пазари, и защото ноу хауто и машините му са нискоефективни. Или кой ти продава евтин бензин защото колата ти е стара и харчи много. Но работодателите негодници искат нископлатен труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
Чесмир
преди 7 години
6 пъти по малко инвестиции на зает - България - Германия, срещу 2 пъти по-малко произведено, срещу 10 пъти по-малко платено. Минимална заплата от 70 соц. левове, сега, след 30 години капитализъм и дясна утопия. 50 милиарда долара БВП, сега, са равни на 24 милиарда преди 30 години, а тогава БВП беше 28 милиарда долара. равни на 60 милиарда долара сега.. Но няа и един комунист в тази държава за да убие главните от живковистите - смятащи социализмът и лявото за недоносче, и докарали дясното и капитализмът. Лявото е действие и мисъл за благото на бедните и угнетените, а дясното е действие и мисъл за благото на богатите и елитът принцове и принцеси от горното стъпало на стълбата на лукавият. А светът е на лукавият и той раздава благата и властта. И на Исус предложи царства от светът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Чесмир
преди 7 години
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Natural_gas_prices_for_industrial_consumers,_2016s1_(EUR_kWh).png Един от институт за пазарна икономика казва - че заплатите са ниски заради високите цени на Путин за газът. Но не казват, че минималнатй заплата трябва да е 60% от средната заплата, а средната заплата да е 60% от БВП на зает.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Чесмир
преди 7 години
И поне половината пенсионери работят, а работещите на половин ден са 2,3% срещу 23% за германия, и 1400 часа годишно за германия, срещу 2000 и повече часа за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Чесмир
преди 7 години
И поне половината пенсионери работят, а работещите на половин ден са 2,3% срещу 23% за германия, и 1400 часа годишно за германия, срещу 2000 и повече часа за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Чесмир
преди 7 години
Всички манипулират народът в името на неолибрализмът и дясното. https://bg.wikipedia.org/wiki/Население_на_България Възрастова структура на населението: Под трудоспособна възраст(0 17 г.) 1990г. - 21.6%, 2011г. - 16.0%. В трудоспособна възраст (18 64 г.) 1990г. - 55.5%, 2011г. - 65.1%. Над трудоспособна възраст (65 г. и повече) 1990г. 22.9%, 2011г. - 18.9%. КАКВО ЗАСТАРЯВАНЕ, КАКВО УВЕЛИЧАВАНЕ ВЪЗРАСТТА? КАКВО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ? ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още