IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две трети от населението на Земята страда заради липсата на вода

Голяма част от тях са в Китай и Индия, твърдят учени

09:59 | 14.02.16 г. 9
Две трети от населението на Земята страда заради липсата на вода

4 милиарда души по света, включително почти два милиарда в Китай и Индия, изпитват остър недостиг на вода поне един месец годишно, твърди доклад, публикуван в най-новия брой на американското сп. "Сайънс адванс" и цитиран от Франс прес. 

Около 500 млн. души рядко имат вода в течение на цялата година, посочват експертите, чиито заключения са доста по-мрачни от огласяваните досега. Според тях засегнати от недостиг на вода са между 1,7 и 3,1 милиарда души на планетата.

Резултатите от изследването може да бъдат използвани от правителствата и компаниите за разработване на по-ефикасни стратегии за управление на водните ресурси, така че по-добре да бъде задоволена спешната необходимост от вода на хората.

Нарастването на населението, подобряването на жизненото равнище, промените в потреблението и развитието на напояването в земеделието са основните фактори за силното увеличаване на нуждата от вода по света, обясняват авторите на доклада от университета в холандския град Твенте, съобщава БТА.

Според доклада освен в Индия и Китай сериозен недостиг на вода изпитват голям брой хора в някои периоди от годината в Бангладеш, Пакистан, Нигерия, Мексико и САЩ (главно в щата Калифорния на югозапад и в Тексас и Флорида на юг).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Май баба Ванга е излязла права за кой ли път "Всичкото злато ке бъде изкарано на земята. У златни паници ке ядете и пиете, вода нема да имате - така е определено". Без петрол и луксозни стоки може да се изкара доста дълго, без храна 10-15 дни, а без вода 2 дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
На какво се смееш , пом.ияр...че и за ограничен мозък говориш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
В Европа недостиг на вода има точно в нашите съседки Гърция и Турция!!!! Ердоган знае, защо иска да отцепи територии! Виждали ли сте, как турско дете си налива вода от чешмата - трепери, капка да не капне извън чашата! Така е учено, защото нямат!!! Нашите политици спят, нашата вода е нашето ЗЛАТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 8 години
само ограничен мозък като твоя може да вярва в конспирации .... хахахахахахаония отгоре ограничавали населението, хахахахахаха дано ти не се размножиш че, тоя я;ов ген на никой не му трябва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
2/3 от населението, но каква част от тия 2/3 са от Европа? В Индия и Китай страдат от много други лишения. Тия статистики трябва да се правят за континента, въпреки че сме на една планета, повечето от тия проблеми са ни чужди. Тук липса на вода няма, на качествена обаче има. В моето село не са много хора които пият от чешмите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Ivan.r
преди 8 години
В Европа сме си 500 мил и сме си напълно достатъчни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Това ама въобще не е приоритет за върха на пирамидата...те и без друго са решили че на земята са достатъчни около 500 милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Според доклад на ООН всяка 6-та секунда в света предимно деца умират от болести на глада и мръсната вода - ''Всяка година 10 милиона деца умират преди петия си рожден ден'' - http://profit.bg/news/10-stryaskashti-fakti-za-bednostta-po-sveta/nid-118343_picid-_page-2.html''В момента по света гладуват поради насилие, въоръжени конфликти и природни опасности над един милиард души. Според Световната здравна организация (СЗО), една трета от света е добре нахранена, една трета недохранена, а една трета - гладува'' - http://bezlogo.com/2014/08/настъпват-страховито-зли-години.htmlОбяснил съм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Основното е ,че идват 3 планетарни катастрофи и не може да се избегнат поеденично всяка държава да се спасява сама т.е. трябва стратегии ,планиране на ниво ООН ,Г-20
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още