IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еквадор отделя 300 млн. долара за щетите от най-голямото земетресение от 1979 г.

В страната е обявено извънредно положение след трус с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер

12:23 | 17.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер разтърси крайбрежието на Еквадор вчера. Броят на жертвите в страната, в която е обявено извънредно положение, нараства до 77 души, пострадалите от него са 588 души, а властите ще заделят №00 млн. долара за ликвидиране на последиците от труса.

По думите на вицепрезидента на южноамериканската страна Хорхе Глас Еспинел, цитиран от ТАСС, броят на загиналите се увеличава, тъй като първоначално беше съобщено за 41 жертви.

Регистрираният трус край бреговете на южноамериканската страна е с магнитуд 7,8, а огнището му е в района на град Педерналес, провинция Манаби, на дълбочина 20 километра, сочат данните на Института по геофизика на Еквадор.

Това е най-силното земетресение, регистрирано в Еквадор от 1979 г. Геофизичният институт на САЩ съобщи, че трусът е бил на 10 км дълбочина, а епицентърът му е на около 173 км северозападно от столицата Кито.

Нанесени са и сериозни щети на сгради и инфраструктурата в крайбрежните райони, където положението е най-тежко. В страната е обявено извънредно положение, пише БТА.

Хора споделиха в социалните мрежи снимки на срутени къщи, разцепен на две покрив на търговски център и срутен мост в крайбрежния град Гуаякил. В Кито трусът продължил около 40 секунди и много хора излезли уплашени по улиците. Някои части от столицата останаха без ток и без покритие за мобилните телефони. Затова мнозина комуникират чрез мобилни приложения.

Летището в Манта бе затворено, след като контролната кула се срути от земетресението.

Водноелектрически централи и нефтопроводи бяха спрени като превантивна мярка.

Преработващата по 110 хил. барела на ден петролна рафинерия „Есмералдас“ също спря работа.

Президентът Рафаел Кореа, който е в Рим, след като вчера взе участие в конференция във Ватикана, заяви в Twitter, че е подписал указ за въвеждане на извънредно положение и че може да се върне в Еквадор най-рано днес следобед.

Властите в Еквадор планират да заделят 300 млн. долара за ликвидиране на последиците от силното земетресение, съобщи на пресконференция вицепрезидентът на страната Хорхе Глас.

„За да реагираме на тази извънредна ситуация, (ние) имаме 300 млн. долара“, каза той, цитиран от ТАСС.

Днес е имало още едно силно земетресение. То е било с магнитуд от 6,1 и е регистрирано на югоизток от тихоокеанската островна страна Тонга, съобщи Геофизичният институт на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Снимки вижте в нашата гарлерия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още