IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия забранява вноса на ирански петрол

Берлин иска да наложи общоевропейска забрана за вноса и да принуди Техеран да прекрати ядрената си програма

20:49 | 28.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	В Иран продължават протестите срещу САЩ и западните съюзници. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В Иран продължават протестите срещу САЩ и западните съюзници. Снимка: Ройтерс

Федералното правителство залага за спиране на вноса на петрол от Иран в ЕС, за да постави под натиск ядрените амбиции на Техеран. Според германски дипломати това ембарго би могло да влезе в сила още в началото на следващата година заедно с нови санкции, предаде DPA.

„Ако Иран продължи и в бъдеще да не сътрудничи на международната общност, тогава по-силните санкции са неизбежни“, заяви и външният министър Гидо Вестервеле в Берлин. „В ръцете на Иран е избягването на санкциите“.

Международната агенция за ядрена енергия (IAEA) призова още в средата на ноември Техеран за пълни отговори на поставените въпроси към своята ядрена програма най-късно до март. Сега федералното правителство представи в ЕС редица конкретни предложения, с които да пресуши финансовите източници на Иран. Те се простират от енергетиката, през финансовата сфера до транспорта и логистиката.

Освен петролно ембарго Германия е и за затягане на директните банкови преводи между ЕС и Иран. Освен това износът на технологии за подслушване за Иран трябва да бъдат забранени. Застраховане на експортните кредити Берлин ще допуска само за продукти, които са от директна полза за населението, като хранителни стоки и хуманитарни помощи.

По-рано днес стана ясно, че Техеран ще отзове посланика си в Лондон заради засилените британски санкции. Според местната агенция Isna това решение е взел днес съвета в Иран. Правителството е задължено да се съобрази с него. През миналата седмица  САЩ, Великобритания и Канада засилиха санкциите си срещу Иран. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още