IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият проблем на Канада - задържането на технологични таланти

Страната прави опит да се превърне в технологичен лидер

11:45 | 15.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бившият главен изпълнителен директор на BlackBerry Майк Лазаридис се присъедини към хората, които твърдят, че основната икономическа трудност за Канада се изразява в запазването на технологичните таланти, пише Bloomberg.

“Най-голямото предизвикателство на страната е запазването и привличането на най-добрите хора за изграждането на индустрии в Канада и да не ги изгубим заради други юрисдикции“, коментира Лазаридис, който напусна BlackBerry през 2013 г. Коментарът той направи по време на конференцията Waterloo Innovation Summit.

Канада прави усилия да се превърне в технологичен лидер, докато премиерът Джъстин Трюдо се опитва да направи икономиката по-малко зависима от суровините, като засилва финансирането на технологии и бързото издаване на визи за висококвалифицирани работници.

Градове като столицата Отава вече се опитват да привличат специалисти от места като САЩ, докато Торонто и околните градове се борят да се превърнат в дом за втората централа на Amazon.com.

Лазаридис вижда Канада като място, на което могат да се разработват квантови компютри – технология, която може да трансформира света, като позволи на компютрите да работят много по-бързо с много по-големи обеми от данни. Microsoft, Google и IBM също имат амбиции в тази сфера.

Лазаридис, който е и съосновател на Quantum Valley Investments, е допринесъл с поне 82 млн. долара към Института за квантови компютри към University of Waterloo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още