IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грузия отправя поглед към Русия

На фона на забавените процеси на евроинтеграция страната се обръща към Москва, въпреки че някога беше в конфликт с нея

12:39 | 05.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Грузия отправя поглед към Русия

На фона на забавените процеси на евроинтеграция Грузия се обръща към Русия, независимо от разприте между двете страни в миналото, пише Майкъл Бърнабаум в статия в Washington Post.

По думите му едва ли някой е предполагал, че Кремъл може отново да намери опорна точка в тази прозападната страна, която през 2008 г. преживя кратка война с Русия. Нещата се промениха след като Западът препречи пътя на Грузия към членство в Европейския съюз (ЕС) и НАТО след година конфликт в Украйна. На фона на всичко това проруските чувства се увеличават, посочва авторът на статията.

От своя страна лидери на бившата съветска република предупреждават, че Русия може да вземе надмощие, ако Грузия не получи подкрепата на западните клубове.

За да не провокират повече Русия, западните политици спряха да говорят за по-нататъшно разширяването на НАТО и ЕС на изток в близко бъдеще. Русия пък се настанява в образувалия се вакуум. Наскоро страната откри представителства на държавните средства за масова информация, които публикуват на грузински език. Същевременно Москва увеличава своите инвестиции в енергийния сектор, както и в други ключови отрасли.

Според Бърнабаум такива процеси се наблюдават и в други бивши страни от източния блок.

“Русия работи активно да разшири влиянието си не само в Грузия, но и в останалия свят”, коментира грузинският президент Гиорги Маргвелашвили.

Авторът на статията припомня, че по време на срещата на върха, която се проведе през май, лидерите от ЕС се скараха дали да предложат на Грузия, Украйна и Молдова перспективи за членство. Тогава лидерите взеха решение да не го правят. Освен това отложиха плановете за обекчаване на визовия режим за Грузия.

Според дипломати, запознати с дискусиите, предпазливостта на ЕС се обяснява с нежелание да се предизвикат ответни стъпки от Москва.

Германският канцлер Ангела Меркел, която пое ролята на европейски събеседник на Путин, отрече възможността за източно разширяване в скоро време. Американският държавен глава Барак Обама потвърди информацията.

“Нито Украйна, нито Грузия са на път да станат членове на НАТО. В момента няма планове за разширяване на алианса", заяви президентът на САЩ.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
"Нито Украйна, нито Грузия са на път да станат членове на НАТО. В момента няма планове за разширяване на алианса", заяви президентът на САЩ.""В момента" = "...на говорене". Казана дума-хвърлен камък но, и Моментът - отминал. В следващата седмица, всичко може да бъде различно и Бананго го знае.- Както и Путин, и целият руски елит. вярно, не всички са гении, ама то и няма нужда да си, та да си дадеш сметка, кое е по-сигурното: Русия, която изпълнява или ШАШ, които често НЕ изпълняват, в каквото са се зарекли. Русия е прогонила османлиите от грузинските земи, доставя им и газ и ред други стратегически суровини определено, на далавера. Например, майданът се провали именно заради ЕС, а сега-украйна не била готова. - Е, сори, мАйни: каквито си ги надробите, такива ще ги сърбате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Тоя мач съм го играл отдавна и излезе, същото ше се случи и с Украйната ЕС аааа уууууу НАТО МАТО приключи филма и в ЕЕС айде всяка жаба да си знае гьола.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 8 години
То пък щото други страни са имали връзка с Америка, но тя се постара да ги създаде по един или друг начин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Грузия няма никаква историческа , географска или каквато и да е връзка с Америката. Естествено е да си гледа интереса с комшиите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още