IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ясни са компаниите, които ще унищожат сирийските химически оръжия

Ekokem и Veolia спечелиха търга, който беше обявен през декември 2013 г.

16:15 | 15.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ясни са компаниите, които ще унищожат сирийските химически оръжия

Вече са ясни имената на фирмите, които ще имат задачата да унищожат химическите оръжия на Сирия.

Търгът, обявен от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), беше спечелен от финландската компания Ekokem и от концерна Veolia.

След завършването на търга може да се премине към изпълнението на плана за ликвидиране на химическата програма на Сирия в определените за това срокове, заяви генералният директор на ОЗХО Ахмет Узумджу.

Началото на конкурса беше дадено на 20-и декември миналата година, а до 19-и януари се приемаха молби за участие. Общо 14 фирми се включиха в надпреварата.

Двете компании, които спечелиха търга, ще се нагърбят с отговорността да унищожат почти 800 тона индустриални химически вещества и няколко милиона литра реактивни продукти, които са се образували при унищожаването на сирийското химическо оръжие на борда на американския кораб “Кейп Рей”.

На фона на тези новини преговорите в рамките на мирната конференция “Женева-2” достигнаха до безизходица, въпреки опитите да бъде сложен край на гражданската война в Сирия. Няма гаранции, че разговорите ще продължат след петте дни на спорове кой точно носи отговорност за насилието в страната и за бъдещето на президента Башар Асад.

Русия и САЩ взаимно се обвиниха за патовата ситуация и засилиха поляризацията във войната, но оставиха вратата отворена за нова сесия.

Още за случващото се в Сирия можете да научите от видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още