IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите очакват спокойно лято на фондовите пазари

Цените на договорите за опции показват, че се задават летни с ниска волатилност, сочи анализ на Goldman Sachs

16:27 | 28.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на сделките с опиции се понижават до едногодишно дъно, сочи анализ на инвестиционната банка Goldman Sachs, което може да е сигнал, че големите инвеститори очакват спокойно лято на фондовите пазари, съобщи CNBC.

„Изглежда инвеститорите очакват ниска волатилност в навечерието на летните месеци“, пише в свой анализ екипът на Goldman за анализи на договорите с опции.

Цените на тези сделки са тясно свързани с очакванията за колебания, тъй като рязката динамика увеличава вероятността че една опция ще донесе печалба на притежателя й. 

Опцията е договор, който дава право на купувача, но не и задължението, да купи или продаде даден актив (суровини, ценни метали, акции, валути, индекси и т.н.) на дадена цена и с определен падеж. От другата страна продавачът е длъжен да изпълни задълженията си по опцията, ако купувачът го изиска, за което получава премия.

CNBC дава дава пример с акция, която се търгува за 100 долара и някой обмисля да купи опция, която гарантира печалба, ако цената на въпросната акция се повиши до 110 долара следващия месец. Друг вариант е да се направи сделка за опция, която носи печалба, ако акцията поевтинее под 90 долара. Какво ще накара някой да купи повече опции – прогнозата, че акцията ще остане 100 долара или че акцията има еднакви шансове да стане 50, 100 или 150 долара?

Очевидно вторият случай има по-голяма вероятност за печалба. Затова трейдърите използват цените на сделките за опции, за да изчислят очакванията за волатилност на пазарите.

Сега тези очаквания се понижават и това вероятно се дължи както на слабата волатилност през последните месеци, така и на липсата на пазарни катализатори.

Според Стейси Гълбърт, директор на отдела за стратегии при дериватите в Susquehanna, пазарите са в състояние на изчакване на потенциални катализатори като заседанието на Федералния резерв на САЩ през юни или референдума във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още