IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран и САЩ преговарят за възобновяване на преките пътнически полети

Милиони иранци, живеещи в САЩ, са принудени да пътуват през Европа или Дубай, за да се прехвърлят на полети до Техеран

21:08 | 25.01.16 г. 10
<p>
	Президентът на Иран Хасан Рохани. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Иран Хасан Рохани. Снимка: Архив Ройтерс

Иран и САЩ преговарят за възобновяване на пътническите полети между двете страни след близо 36-годишно прекъсване, потвърди днес иранското министерство на външните работи, цитирано от ДПА.

"Въпросът в момента се обсъжда и резултатът от преговорите ще бъде оповестен в подходящ момент", посочи говорителят на дипломатическото ведомство Джабер Ансари.

Иранският министър на транспорта Абас Ахмад Ахунди и националната служба за гражданска авиация водят преговорите от иранска страна, съобщава вестник "Шарх".

Милиони иранци, живеещи в САЩ, са принудени да пътуват през Европа или Дубай, за да се прехвърлят на полети до Техеран. Иранският президент Хасан Рохани предложи преките полети да бъдат възобновени.

Ню Йорк и Лос Анджелис са вероятните дестинации за полети от Техеран. Много от жителите на Лос Анджелис са от ирански произход и затова иранците наричат града Техеранджелис.

САЩ и Иран нямат дипломатически отношения от 36 години. След като Рохани беше избран за държавен глава през 2013 г., преговорите между двете страни бяха възобновени, най-вече по иранската ядрена програма.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
Сараф
преди 8 години
Демек Иран няма смисъл да разработва балистична ракета.Слагат бомбата в багажното и самолета към САЩ :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
georgi_shum
преди 8 години
Именно :) А и рано или късно теократичния режим в Иран ще падне, и тогава всичко ще си дойде на мястото..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 8 години
Целта на Обама е да балансира СА . Тази политика е известна като политиката на "двата стълба" и от времето на Никсън преди исламската революция . Нещо като "студена война" в Близкия изток :)п.п.На Иран им трябваше ядрена програма (ядрено оръжие) след като СА финансира ядрената програма на Пакистан и дефакто се сдоби с ядрено оръжие . И да Иран и САЩ са естествени съюзници :) Стига САЩ да не вярват прекалено на саудитците и Иран да се филмират толкова много като противник на Израел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 8 години
nobel,ако искаш да се мерим? За 1000 лева, как си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Ivan.r
преди 8 години
Евреите много поразии направиха на Иран покрай ядрената програма, вярвам, че Иран ще намери адекватен заместител на ядрената енергия в енергийния си макс. Немците им продаваха центрофуги, сега същите или Китай може да им продават соларни панели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 8 години
САЩ дават на Иран сигурност. Ако Щатите не бяха им прекратили ядрената програма, Израел щеше да бомбардира ядрените комплекси. Наясно съм обаче, че Иран ще бъдат пръв приятел с Китай. Такъв е животът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
georgi_shum
преди 8 години
Както и преди съм казвал, со 10 г САЩ и Иран ще са в отлични отношения и много близки съюзници..Защото Русия дори не може да обещае на Иран, това което САЩ може да им даде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още