IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел също се готви да се оттегли от ЮНЕСКО

В същото време ЮНЕСКО и днес не успя да избере кандидат за поста генерален директор на организацията

22:16 | 12.10.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел се готви да се оттегли от ЮНЕСКО след "смелото и морално решение" на САЩ, което Вашингтон обяви по-рано днес, предаде Associated Press.

ЮНЕСКО се е превърнала в "театър на абсурда, защото вместо да съхранява историята, я изопачава", каза Нетаняху, цитиран от БТА. Той съобщи, че е наредил на израелската дипломация да подготви оттеглянето на Израел от организацията заедно с американците.

Днес САЩ обявиха, че напускат ЮНЕСКО заради според тях антиизраелските предубеждения на организацията и необходимостта тя сериозно да се реформира. Напускането ще влезе в сила на 31 декември 2018 г.

ЮНЕСКО е приела няколко резолюции срещу Израел, а през 2011 г. прие за свой член Палестина.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че "крайната поляризация на ЮНЕСКО се е превърнала в хронично неудобство". Тя заяви, че решението на ЮНЕСКО да обяви за палестинска територия старата част на град Хеброн и Гробницата на патриарсите е поредната "безразсъдна постъпка", накарала САЩ да напуснат организацията.

Хейли спомена и "оставянето на сирийския диктатор Башар Асад в комисия на ЮНЕСКО за човешките права дори след кръвопролитното му смазване на мирни протести".

Постоянният представител на Израел в ООН Дани Данон определи оттеглянето на САЩ от ЮНЕСКО като "повратна точка". Сега ЮНЕСКО знае, че "нейните абсурдни и срамни резолюции срещу Израел имат последствия", заяви той.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш дълбоко съжалява за решението на САЩ да напуснат ЮНЕСКО, имайки предвид важната роля, която са играли в тази организация от момента на основаването й, заяви говорителят на ООН Фархан Хак, цитиран от ТАСС.

В същото време стана ясно, че изпълнителният съвет на ЮНЕСКО и днес не успя да избере кандидат за поста генерален директор на организацията, тъй като нито един от претендентите не получи необходимата за победа подкрепа, предаде ТАСС.

Утре ще има пети тур на гласуване. В него ще участват представителите на Франция и Египет, а този, който събере повече гласове, ще се състезава с кандидата на Катар.

На днешното гласуване бившият външен министър на Катар Хамад бин Абдулазиз ал Кауари е получил 22 гласа, египетската правозащитничка Мушира Хатаб - 18, а бившата френска министърка на културата Одре Азуле - също 18.

Ако и след петия тур няма ясен победител, изборът ще бъде направен чрез жребий.

Новият шеф на ЮНЕСКО ще бъде утвърден от Генералната конференция на организацията, която е през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
а да верно че тази е ръководител сега, ем нема късмет се с наще закриват нещата, ко да се прай, просто им действаме разпадателно на всички съюзи и организации ....... да са гледали внимателно кой слагат, ако я беха сложили в ООН и то щеше да замине .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
...кат се праждоса и Боковица може...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
странна раота, напраено от ционистки евреи които го обвиняват че не било израелско и се оттеглят от творението си .... ми убу може пък и да заработят тия организации как требе кат се махнат Сашш и Израел, чудесно брао - евреи вън от кораба !!! .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още