IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада спира въздушните удари срещу “Ислямска държава“ в Сирия и Ирак

Отава обаче ще утрои броя на специалните части, които ще обучават иракските въоръжени сили, и ще предостави хуманитарна помощ за Ирак, Йордания и Ливан

21:59 | 08.02.16 г. 1
<p>
	Премиерът на Канада Джъстин Трюдо. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо. Снимка: архив, Ройтерс

Канада ще преустанови участието си в ръководените от САЩ коалиционни въздушни удари срещу “Ислямска държава“ в Сирия и Ирак след 22 февруари. Това обяви министър-председателят Джъстин Трюдо, с което спази едно от основните си предизборни обещания, донесли му победа на изборите в края на миналата година, съобщава БНР.

Канадският премиер обяви на пресконференция в Отава, че страната спира участието на нейните шест изтребителя CF-18 в коалиционните въздушни удари. Канада обаче ще утрои броя на специалните части, които ще обучават иракските въоръжени сили през следващите две години.

По думите на Трюдо въздушните операции са много полезни за спечелването на военни цели и територии в краткосрочен план, но сами по себе си те не постигат дългосрочна стабилност за местните общности.

Премиерът каза още, че числеността на канадските военни в съвместните оперативни сили в Ирак също ще бъде увеличена с още 230 души и ще достигне 830 военнослужещи. Ще продължи мисията и на двата разузнавателни самолета на Канада в региона.

Канадският премиер обяви още планове да предостави хуманитарна помощ за Ирак в размер на 840 млн. долара през следващите три години, както и 270 млн. долара за Йордания и Ливан. Планира се и засилване на канадското дипломатическо присъствие в региона.

Обявените планове ще бъдат обсъдени и гласувани от Камарата на общините през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Отчет няма ли да дадат колко бомби са фърлили, колко и какви цели са поразили? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още