IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли ЕС да постигне единен отговор на миграционната криза?

Няма бързи решения на проблема. Ако имаше, вече щяха да бъдат приложени, според ВВС

14:32 | 21.04.15 г.
<p>
	Италиански служители пренасят телата за загинали имигранти след корабокрушението в неделя, при което загинаха около 700 души. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италиански служители пренасят телата за загинали имигранти след корабокрушението в неделя, при което загинаха около 700 души. Снимка: Ройтерс

Докато светът гледа и се ужасява от сцените на смърт в Средиземно море, Европейският съюз (ЕС) се опитва да покаже, че може да се справи ефективно с миграционната криза, пише BBC.

След извънредно заседание на външните и вътрешните министри на държавите от ЕС, което се състоя в понеделник, върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини развълнувано заяви, че говори като майка, човешко същество и италианка, както и от името на официалната си позиция, признавайки, че няма оправдание защо ЕС се е забавил толкова дълго с реакцията си.

Тя обаче настоя, че блокът вече е постигнал "нов етап" и всички членки „най-накрая“ са приели, че миграционната криза е европейски въпрос, а не проблем само на държавите на предната линия.

Определено е рядкост 28-те държави членки на Евросъюза да са единодушни, но това се оказа един такъв случай.

Европейските страни одобриха да бъдат увеличени морските и гранични патрули в Средиземноморието, да бъдат предприети мерки срещу трафикантите на хора и да се работи съвместно с родните държави на мигрантите и страните, през които те преминават, за да се опитат да разубедят хората от рискованите морски пътувания на първо място.

Тези предложения не са нови, но усещането за солидарност и обща цел в ЕС е. Малко вероятно е обаче то да продължи дълго време.

Теория и практика

Споровете и разногласието почти сигурно ще се завърнат сред редиците на европейските лидери още на спешната среща по въпросите за миграцията, която Европейският съюз свиква в четвъртък. На тази среща трябва да се уточнят подробностите около следващите действия на Брюксел.

Предложенията за миграцията ще имат висока финансова цена, а вероятно и политическа такава за европейските държави.

Великобритания не е единствената страна, в която предстоят общи избори тази година, а имиграцията е взривоопасна тема.

Това е отчасти причината защо досега страните, които не са пряко повлияни от кризата, предпочитаха да не участват в разрешаването ѝ. Миграционният дебат се експлоатира от редица популистки партии из цяла Европа. Правителствата също така поддържаха мнението, че парите не стигат заради икономическото забавяне.

Това подчертава една от фундаменталните слабости на Европейския съюз. За да се разреши ефективно въпросът с миграцията, са необходими сътрудничество, пари и политическа воля от страна на всички 28 членки на блока.

Дори и ако в крайна сметка се стигне до очертаването на обща миграционна политика, ЕК не разполага с инструменти, с които да гарантира прилагането ѝ. Само един пример - някои страни системно пренебрегват правилата на ЕС за предоставяне на убежище.

Освен това, дори и страните членки да постигнат споразумение за предложенията на теория, как ще работят те на практика? Например Италия казва, че над 90% от мигрантите, които достигат до бреговете й, се качват на препълнени кораби в Либия, но там няма стабилна институция, с която ЕС да работи.

Без бързо решение

Можем ли да очакваме конкретни резултати от срещата в четвъртък?

Официалните лица на ЕС и министрите са хора – те също са разчувствани от сцените на хуманитарното бедствие в Средиземноморието.

Италия иска повече пари и европейска солидарност, Великобритания предпочита мерките да се насочат срещу трафикантите на хора, Германия (наводнена от молби за предостяване на убежище) иска да сподели отговорността за бежанците със страните от ЕС.

Още сега, при изразяването на съображения от различните държави, може да се види къде лежат националните интереси на политиците. Те варират драстично в рамките на ЕС и това не вещае нищо добро за мигрантите.

Няма бързи решения на проблема. Ако имаше, вече щяха да бъдат приложени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още