IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на вода може да свие с 6% БВП на някои страни до 2050 г.

Планетата е изправена пред драстично намаляване на запасите от вода

17:36 | 09.05.16 г. 6
<p>
	Момиче вози туби с чиста вода в Йемен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Момиче вози туби с чиста вода в Йемен. Снимка: Ройтерс

Драстично. Думата не е прекалено силна, за да представи положението, в което рискуват да се окажат над 9 млрд. души, обитаващи земята през 2050 г. Население, което вероятно в мнозинството си (три четвърти), ще бъде градско и чиито водни ресурси към тази дата биха могли да намалят с две трети спрямо сегашните разполагаеми в мегаполисите.

Тези впечатляващи данни са залегнали в доклад на Световната банка, в който тя представи перспективите за развитието на водния цикъл, пише френският вестник Les Echos.

"Ако сегашната политика на управление на този ресурс остане непроменена, и ако сценариите за затоплянето на климата се потвърдят, случаите на недостиг ще нарастват в районите, които досега бяха пощадени, и ще се изострят в районите, изпитващи вече липса на вода", се подчертава в документа, озаглавен "Горещо и сухо" ("High and Dry"). Причината за всичко това са климатичните промени, заради които валежите в някои региона ще станат много по-случайни, но и конфликтът, който се изостря, между различните сфери на употреба на водата - земеделието, енергетиката, промишлеността и други.

"Икономическият растеж е учудващо лаком за вода", се отбелязва в доклада на Световната банка. Там, където запасите ще намаляват, бизнес активността почти механично ще се забавя, въвличайки страните, засегнати от това явление, в една спирала на отрицателен растеж. В някои райони по света спадът на БВП би могъл да достигне 6% към 2050 година, отбелязват експертите на Световната банка в доклада си. Такава съдба може да сполети Китай, Япония, Индия, Близкия изток и половината държави от Северна Африка.

Отчайващи случаи

Несигурността при гарантирането на вода има опустошителни последици за растежа в различни сфери. Тя може да предизвика война, а с нея и разрушения. Тя е в основата на миграцията на хората, а в повечето случаи това са младежи. Така тя става причина постепенно да се обезлюдяват страните, изложени на най-големи суши. За щастие "има и надежда. Ако държавните власти отговарят на недостига на вода, засилвайки ефективността и заделят, да предположим 25% от ресурса, за проекти с голяма стойност, то загубите ще намалят", коментира Ричард Дамания, автор на доклада.

Като изградят язовири, контролни системи за течовете и освен това като използват повторно водата, някои страни в крайна сметка дори биха могли да повишат темпа си на растеж. Това увеличение на БВП би могло да стигне 6% в Централна Азия, 2% в Китай и 1% в Индия.

В Магреба и Персийския залив: злото изглежда вече е сторено

Картите, публикувани от Световната банка, открояват няколко почти отчайващи случаи с държави от Персийския залив и Северна Африка. Дори прилагането на най-съвременната политика за оптимизиране на използването на водата няма да ги избави от загубата на икономически растеж.

В тези райони злото изглежда вече е сторено. Водните ресурси вече са прекалено малки и демографският натиск е прекалено силен. За разлика, и то голяма, в сравнение със страните от Северна Африка, за западноевропейските държави, чието население е стабилно, а затоплянето на климата по-слабо осезаемо, въздействието на ограничените водни ресурси върху БВП ще бъде почти пренебрежимо.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 2
Jay Gould
преди 7 години
След като само преди месец ги издавиха потопи и наводнения, в Саудитска арабия - снежни бури! Докато в Кайро поне старците и по-големите са виждали сняг, саудитците наистина са потресени, но се радват на снега, въпреки, че водата в коритата където си поят камилите, е замръзнала. На север в Ливан, снегът е 35 см. Това е втора или трета поредна снежна зима в Близкия изток. Съветските академици от 70 те години, наистина ще излязат прави, че към 2020 г. ни чака захлаждане на климата и като се замисля, едно снежно десетилетие в арабския свят сериозно ще притисне цените на пшеницата. На снимката не е Сибир, а Саудитска Арабия ;) http://vid.alarabiya.net/images/2013/12/14/96badd88-feb9-4534-964b-7f2a293edba9/96badd88-feb9-4534-964b-7f2a293edba9_16x9_788x442.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Jay Gould
преди 7 години
Новото $ 15 милиардно международно летище ''Хамад'' в Доха (Катар) направо се е разтече като кашон от дъжда и наводненията в страната. Миналата година поройните дъждове отнесоха и летището в Рияд. След дъждовете в Саудитска Арабия, наводнения, след наводненията блата които не пресъхват, а с блатата комари... Много комари. На снимката - това не е жабарник нито развъдник за шарани, а град Джеда в Саудитска Арабия, държавата в която до скоро нямаше нито една река. http://***.arabnews.com/sites/default/files/tmp/imagecache/galleryformatter_slide/2015/11/29/file-29-jedfloods.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Jay Gould
преди 7 години
"Недостиг'' на вода в Оман, Йемен, Саудитска Арабия и Йордания ;) Да не говорим пък за снеговалежите в Саудитска Арабия вече всяка зима от няколко години насам ;) https://***.youtube.com/watch?v=UN-TVHt4psw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Jay Gould
преди 7 години
Пълни глупости! В Близкия Изток и Северна Африка ще ги издавят наводнения невиждани досега, в Саудитска Арабия потекоха реки (в страната без нито една река), но журналистите още приказват за глобално затопляне! Алоооооо поне преводачката, по къс ръкав ли ходи в София или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"Икономическият растеж е учудващо лаком за вода", се отбелязва в доклада на Световната банка.Хаха...ше има ново подстригване на стадото ! След парниковите газове , сега водата...да се готви въздухът !Ами и друго...непроизводителната част от човечеството ако продължава да се развъжда с тия темпове всичко ше свърши...тя Европа не е разтегателна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още